Geopolitics Magazine special edition 2016 | Page 5

Όσκαρ Πιότορεκ , στρατιωτικό διοικητή της Βοσνίας . Στη δίκη που ακολούθησε βροντοφώναξε το πιστεύω του : « Είμαι Γιουγκοσλάβος εθνικιστής και σκοπεύω στην ενοποίηση όλων των Γιουγκοσλάβων , κάτω από οποιασδήποτε μορφής κράτος , αρκεί να είναι ελεύθερο από την Αυστρία ». Στις 28 Οκτωβρίου του 1914 καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 20 ετών , την ανώτερη ποινή που προβλεπόταν για δράστες κάτω των 20 ετών .
Τα αίτια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου δεν θα πρέπει να εστιάσουν στο νεαρό Πρίντσιπ , ο οποίος στην προσπάθειά του να γίνει ήρωας , όπως πίστευε , φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμος . Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας εκείνης της εποχής , που προήλθε από τη ραγδαία εξέλιξη της βιομηχανίας της , οδήγησε στην όξυνση του ανταγωνισμού της με την Αγγλία σχετικά με την εξασφάλιση του μονοπωλίου των διεθνών αγορών .
Ταυτόχρονα , η γαλλική πολιτική της « ρεβάνς », δηλαδή η επιθυμία της Γαλλίας να αποκαταστήσει το γόητρό της και να ανακτήσει την Αλσατία και τη Λοραίνη , ( που είχε χάσει στο Γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870 - 1871 ) είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της με τη Γερμανία . Από την άλλη , η Αυστροουγγαρία βρισκόταν σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία σχετικά με την κυριαρχία στα Βαλκάνια . Νέα εθνικά βαλκανικά κράτη , είχαν δημιουργηθεί μετά την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . Η Ρωσία , από την δική της πλευρά , επιθυμούσε να βρει διέξοδο στη Μεσόγειο και υποστήριζε την κίνηση του πανσλαβισμού , ενώ θεωρούσε τον εαυτό της φυσικό προστάτη των ορθόδοξων λαών των Βαλκανίων , πράγματα που έβρισκαν αντίθετες τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία .
Η κατάσταση , σε γενικές γραμμές δεν παρουσίαζε ουσιαστικές διαφορές από την σημερινή στη Γηραιά ήπειρο , όπου η Γερμανία με την επιβολή οικονομικής λιτότητας καταδυναστεύει τους υπόλοιπους λαούς , ενώ η Γαλλία ακόμη ψάχνει τον βηματισμό της και προσπαθεί να ανταγωνιστεί την γερμανική μεγαλομανία και εμμονή . Η Τουρκία , στη δίνη τρομοκρατικών επιθέσεων και στον απόηχο του Ορφανού Πραξικοπήματος του Ιουλίου , καταρρέει όπως η τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Ρωσία πάντα θα επιθυμεί την έξοδο της στη Μεσόγειο . Στο γεωπολιτικό παιχνίδι , όμως , πλέον έχουν εισέλθει και άλλοι παίκτες ενώ έχουμε παρέλθει της εποχής που οι πόλεμοι ξεκινούσαν από μια δολοφονία .
Πλέον , στις νέες μορφές υβριδικού πολέμου , στον οποίο και είναι αφιερωμένο αυτό το τεύχος , οι μάχες δεν δίνονται σε πεδία , αλλά μέσα στις πόλεις , ακόμη και στο διαδίκτυο . Οι σφαίρες έχουν αντικατασταθεί από οικονομικά μέτρα και οι στρατιωτικές επιθέσεις από απειλές και τρομοκρατικές εκρήξεις , όπου στόχος είναι οι άμαχοι , οι γνωστές παράπλευρες απώλειες .
Την ίδια ώρα , στα διπλωματικά τραπέζια , πολιτικοί και σύμβουλοι εμπορεύονται το μέλλον των ανθρώπινων ψυχών αντιμετωπίζοντας τους μόνο ως αριθμούς . Η πτώση ενός ρωσικού αεροπλάνου από τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών στα σύνορα Τουρκίας Συρίας , ίσως και η δολοφονία ενός πρέσβη ή διπλωματικού ακολούθου δεν είναι αρκετές για να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη . Ας μην γελιόμαστε , ουδείς ωφελείται από γενικευμένες συρράξεις , παρά το γεγονός ότι οι εκάστοτε οικονομικές υφέσεις οδηγούν σ΄αυτές . Η εποχή του Ψυχρού Πολέμου λειτούργησε ως χρόνος διδασκαλίας των κρατών σε αντιμετώπιση των
Geopolitics . com . gr all rights reserved 2016 Page 4