από το θεωρητικό πεδίο στο πρακτικό και να αρχίσει ο εντοπισμός των γεωγραφικών διαδρομών των διαφόρων project που οι ΗΠΑ θέλουν να στοχεύσουν . Προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις , οι πολυπολικές διακρατικές διεργασίες που αναφέρονται θα μπορούσαν να είναι ενεργειακά project , θεσμικά ή οικονομικά όργανα συνεργασίας . Όσο μεγαλύτερη είναι η επικάλυψη μεταξύ αυτών των τριών κατηγοριών , τόσο πιθανότερο γίνεται ένα σενάριο Υβριδικού Πολέμου για μια συγκεκριμένη χώρα .
Κοινωνικο-Πολιτικές διαρθρωτικές αδυναμίες :
Μόλις οι ΗΠΑ εντοπίσουν το στόχο τους , αρχίζει η αναζήτηση για τα δομικά τρωτά σημεία που θα εκμεταλλευτούν στον επικείμενο Υβριδικό Πόλεμο . Κατά τα συμφραζόμενα , αυτοί οι στόχοι δεν είναι φυσικά αντικείμενα στα οποία διενεργούνται δολιοφθορές , όπως σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οδικοί άξονες ( αν και σε κάθε περίπτωση στοχοποιούνται και τέτοια , εντούτοις από διαφορετικές ομάδες αποσταθεροποίησης ), αλλά στόχοι με κοινωνικο-πολιτικά χαρακτηριστικά . Αυτά πρόκειται να χειραγωγηθούν , προκειμένου να τονιστούν με τον πλέον ελκυστικό τρόπο ορισμένες δημογραφικές " ιδιαιτερότητες " από τον υπάρχον εθνικό ιστό και ως εκ τούτου να « νομιμοποιηθεί » η προσχεδιασμένη διαχείριση της εξέγερσης , εναντίον των αρχών , από ξένα κέντρα . Τα ακόλουθα είναι τα πιο κοινά κοινωνικο-πολιτικά διαρθρωτικά τρωτά σημεία που σχετίζονται με την προετοιμασία του Υβριδικού Πολέμου και αν το καθένα από αυτά μπορεί να συνδεθεί με μια συγκεκριμένη γεωγραφική θέση , τότε γίνεται πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως μαγνήτης γαλβανισμού στην πορεία προς μία « Έγχρωμη Επανάσταση » και προκαταρκτικά ως μέσο εδαφικής οριοθέτησης για την προοπτική του Μη Συμβατικού Πολέμου που θα ακολουθήσει :
1 . εθνότητα 2 . θρησκεία 3 . ιστορία 4 . διοικητικά όρια 5 . κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες 6 . φυσική γεωγραφία
Όσο μεγαλύτερη είναι η επικάλυψη που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ καθενός από αυτούς τους παράγοντες , τόσο ισχυρότερη δυναμική αποκτά η διενέργεια του Υβριδικού Πολέμου . Κάθε επικάλυψη αποτελεί μεταβλητή εκθετικής μορφής , πολλαπλασιάζοντας τη συνολική βιωσιμότητα της προσχεδιασμένης εκστρατείας και της « διατήρησης ισχύος ».
Προετοιμασία :
Ο Υβριδικός Πόλεμος προηγείται πάντα από μια περίοδο κοινωνικής και διαρθρωτικής προετοιμασίας . Η πρώτη αφορά παραμέτρους πληροφόρησης και ελαφράς ισχύος ( soft power ) ενέργειες που μεγιστοποιούν την αποδοχή των « δημογραφικών στοιχείων » της επερχόμενης αποσταθεροποίησης και καθοδηγούν το κοινό στη διαπίστωση της απαίτησης κάποιου είδους δράσης ή της παθητικής αποδοχής των εξελίξεων , προκειμένου να αλλάξει η παρούσα κατάσταση των πραγμάτων . Ο δεύτερος τύπος προετοιμασίας αφορά τα διάφορα τεχνάσματα στα οποία οι ΗΠΑ καταφεύγουν , προκειμένου η στοχοποιημένη κυβέρνηση να επιδεινώσει , ακούσια , τις διάφορες κοινωνικο-πολιτικές διαφορές που έχουν ήδη εντοπιστεί , με στόχο τη δημιουργία διασπαστικών τάσεων , οι οποίες προκύπτουν από τη δυσαρέσκεια της αναδεικνυόμενης διαφορετικότητας που είναι τότε πιο επιρρεπής στις κοινωνικές προετοιμασίες και την επακόλουθη πολιτική οργάνωση – υπό την σκηνοθεσία των ΜΚΟ ( που στις περισσότερες περιπτώσεις συνδέονται με το Ίδρυμα Soros ή / και τo National Endowment for Democracy ).
Επεκτεινόμενοι στην τακτική της προετοιμασίας των διαρθρωτικών αλλαγών , μπορούμε να δούμε πως η πλέον κοινά χρησιμοποιούμενη και παγκοσμίως αναγνωρισμένη μέθοδος είναι οι κυρώσεις . Σιωπηρός στόχος αυτών ( αν και δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί ) ήταν ανέκαθεν να " κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη " για το μέσο πολίτη , έτσι ώστε αυτός να γίνει πιο δεκτικός στην ιδέα της αλλαγής του καθεστώτος . Τοιούτο τρόπο ο μέσος πολίτης ποιμαίνεται , ενεργώντας υπό τις ενσταλαγμένες , εξωτερικά , παρορμήσεις .
Geopolitics . com . gr all rights reserved 2016 Page 31