Geopolitics Magazine special edition 2016 | Page 12

Δρ . Μάριος Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος Συνέντευξη στη Γιώτα Χουλιάρα
Πιθανές αλλαγές ισορροπιών και σταθερών , μετά την εκλογή Τραμπ
-Σε πρόσφατη δήλωση του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως « με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ , θα είναι δυσκολότερο ο δυτικός κόσμος να οικοδομήσει μια αδιαμφισβήτητη και ενιαία πολιτική απέναντι στη Ρωσία » θέλοντας να δώσει το στίγμα των αλλαγών που επίκεινται από την πολιτική Τραμπ , αλλαγές που η Ευρώπη μοιάζει να φοβάται . Κατά την άποψή σας , τι σηματοδοτεί η μετακόμιση Τραμπ στον Λευκό Οίκο για την Ευρώπη και ποια στάση πιστεύετε ότι θα κρατήσει ο νέος πλανητάρχης απέναντι στη Ρωσία ;
Ο Εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει τα ηνία της Προεδρίας των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2017 . Η εκλογή του πιστεύω ήταν ως ένα σημείο πιθανή , αλλά για πολλούς όχι αναμενόμενη . Σηματοδοτεί πολλές αλλαγές , ωστόσο μόνο σε επίπεδο τακτικής προσέγγισης της παγκόσμιας , αλλά και περιφερειακής στρατηγικής των ΗΠΑ . Θέματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά , ή αυτά τα οποία έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια , θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ή να ενισχυθούν από ένα άλλο τακτικό πρίσμα , φαινομενικά νέο . Βασικό συστατικό θα είναι η ουσιαστική δημιουργία κυβέρνησης η οποία να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των πολιτών της , αλλά και κάποιες πραγματικότητες εσωτερικές και εξωτερικές , τις οποίες η νέα κυβέρνηση Τραμπ δεν θα μπορεί να αποφύγει .
Ως παράδειγμα , η ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης , η αποπληρωμή χρεών , ενίσχυση ή αλλαγή της πολιτικής της υγείας , η αναβάθμιση των υπαρχόντων υποδομών , ενίσχυση ή αλλαγή των συνεργασιών και των συμμαχιών και ενίσχυση , νέα πολιτική αντιμετώπιση κρουσμάτων διεθνούς εγκληματικότητας , αλλά και της διεθνούς τρομοκρατίας . Ταυτοχρόνως , θα πρέπει να προβλεφθεί μια νέα πολιτική αντιμετώπισης θεμάτων και συνεργασίας για το περιβάλλον και την ενέργεια αλλά και η διατλαντική συνεργασία με την ΕΕ και τις χώρες της ΕΕ αλλά και περιφερειακά της ΕΕ . Αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να αποφευχθούν . Πρέπει να αντιμετωπιστούν με αντίστοιχη συνεργασία αλλά και εκατέρωθεν ωριμότητα .
Η Ευρωπαϊκή Ένωση , πιστεύω . θέλει διαβεβαιώσεις συνεργασίας και ίσης αντιμετώπισης , ιδίως βλέποντας την διατλαντική συνεργασία σε επίπεδο εμπορίου να καταρρέει μετά από πολλά χρόνια συζήτησης , γεγονός που δεν είναι απαραίτητα κακό για καμία πλευρά . Η ΕΕ ζητά ίση αντιμετώπιση στα όσα πρεσβεύει τα τόσα χρόνια σε πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο . Ωστόσο . γνωρίζοντας την οικονομική και πολιτιστική πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή πολιτική ενοποίησης μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα . Δεν πιστεύω ως Ευρωπαίος και μεγαλωμένος με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα να έχει δώσει η ΕΕ τα όσα πρέπει στους πολίτες της . Έτσι , πιθανολογώ , ότι η αλλαγή ηγεσίας και θέσεων θα φέρει εξίσου και αλλαγές εσωτερικές και στην ΕΕ σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εθνικών πολιτικών , ιδεών , θέσεων και συμφερόντων . Η ΕΕ έχει να δώσει ακόμη πολλά . Τα επιθυμητά αποτελέσματα ακόμα να τα δούμε .
Σε επίπεδο συμμαχιών , η αναζήτηση νέων συμμαχιών όπως αυτή των ΗΠΑ με την αναθέρμανση σχέσεων με την Ρωσία , αν καταστεί πιθανή , θα επηρεάσει το δυσμενές κλίμα μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας , το οποίο δημιουργήθηκε από την περίοδο εμπλοκής της Ρωσία στην Κριμαία και αργότερα με την έμμεση στήριξη της ΕΕ στα αντικυβερνητικά κέντρα εξουσίας στα κρατίδια της νότια και ανατολικής Ουκρανίας .
Η Ρωσία αποτελεί στόχο του νέου Προέδρου . Πάντα για τον ίδιο λόγο . Πρόκειται για μια χώρα που αντιστοιχεί στο 1 / 8 της παγκόσμιας γης , πλούσια σε φυσικό ορυκτό πλούτο και συμμετοχική στο πόλεμο εναντίον της παγκόσμιας τρομοκρατίας . Επιπλέον , στα υπερεθνικά θέματα οι προκλήσεις είναι πολλαπλές . Χρειάζονται συμμαχίες ισχυρές για την αντιμετώπιση των υβριδικών προκλήσεων . Οι
Geopolitics . com . gr all rights reserved 2016 Page 11