Δρ. Μάριος Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος Συνέντευξη στη Γιώτα Χουλιάρα
Πιθανές αλλαγές ισορροπιών και σταθερών, μετά την εκλογή Τραμπ
-Σε πρόσφατη δήλωση του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως « με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι δυσκολότερο ο δυτικός κόσμος να οικοδομήσει μια αδιαμφισβήτητη και ενιαία πολιτική απέναντι στη Ρωσία » θέλοντας να δώσει το στίγμα των αλλαγών που επίκεινται από την πολιτική Τραμπ, αλλαγές που η Ευρώπη μοιάζει να φοβάται. Κατά την άποψή σας, τι σηματοδοτεί η μετακόμιση Τραμπ στον Λευκό Οίκο για την Ευρώπη και ποια στάση πιστεύετε ότι θα κρατήσει ο νέος πλανητάρχης απέναντι στη Ρωσία;
Ο Εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει τα ηνία της Προεδρίας των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2017. Η εκλογή του πιστεύω ήταν ως ένα σημείο πιθανή, αλλά για πολλούς όχι αναμενόμενη. Σηματοδοτεί πολλές αλλαγές, ωστόσο μόνο σε επίπεδο τακτικής προσέγγισης της παγκόσμιας, αλλά και περιφερειακής στρατηγικής των ΗΠΑ. Θέματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά, ή αυτά τα οποία έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ή να ενισχυθούν από ένα άλλο τακτικό πρίσμα, φαινομενικά νέο. Βασικό συστατικό θα είναι η ουσιαστική δημιουργία κυβέρνησης η οποία να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των πολιτών της, αλλά και κάποιες πραγματικότητες εσωτερικές και εξωτερικές, τις οποίες η νέα κυβέρνηση Τραμπ δεν θα μπορεί να αποφύγει.
Ως παράδειγμα, η ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης, η αποπληρωμή χρεών, ενίσχυση ή αλλαγή της πολιτικής της υγείας, η αναβάθμιση των υπαρχόντων υποδομών, ενίσχυση ή αλλαγή των συνεργασιών και των συμμαχιών και ενίσχυση, νέα πολιτική αντιμετώπιση κρουσμάτων διεθνούς εγκληματικότητας, αλλά και της διεθνούς τρομοκρατίας. Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να προβλεφθεί μια νέα πολιτική αντιμετώπισης θεμάτων και συνεργασίας για το περιβάλλον και την ενέργεια αλλά και η διατλαντική συνεργασία με την ΕΕ και τις χώρες της ΕΕ αλλά και περιφερειακά της ΕΕ. Αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να αποφευχθούν. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με αντίστοιχη συνεργασία αλλά και εκατέρωθεν ωριμότητα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω. θέλει διαβεβαιώσεις συνεργασίας και ίσης αντιμετώπισης, ιδίως βλέποντας την διατλαντική συνεργασία σε επίπεδο εμπορίου να καταρρέει μετά από πολλά χρόνια συζήτησης, γεγονός που δεν είναι απαραίτητα κακό για καμία πλευρά. Η ΕΕ ζητά ίση αντιμετώπιση στα όσα πρεσβεύει τα τόσα χρόνια σε πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Ωστόσο. γνωρίζοντας την οικονομική και πολιτιστική πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή πολιτική ενοποίησης μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα. Δεν πιστεύω ως Ευρωπαίος και μεγαλωμένος με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα να έχει δώσει η ΕΕ τα όσα πρέπει στους πολίτες της. Έτσι, πιθανολογώ, ότι η αλλαγή ηγεσίας και θέσεων θα φέρει εξίσου και αλλαγές εσωτερικές και στην ΕΕ σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εθνικών πολιτικών, ιδεών, θέσεων και συμφερόντων. Η ΕΕ έχει να δώσει ακόμη πολλά. Τα επιθυμητά αποτελέσματα ακόμα να τα δούμε.
Σε επίπεδο συμμαχιών, η αναζήτηση νέων συμμαχιών όπως αυτή των ΗΠΑ με την αναθέρμανση σχέσεων με την Ρωσία, αν καταστεί πιθανή, θα επηρεάσει το δυσμενές κλίμα μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, το οποίο δημιουργήθηκε από την περίοδο εμπλοκής της Ρωσία στην Κριμαία και αργότερα με την έμμεση στήριξη της ΕΕ στα αντικυβερνητικά κέντρα εξουσίας στα κρατίδια της νότια και ανατολικής Ουκρανίας.
Η Ρωσία αποτελεί στόχο του νέου Προέδρου. Πάντα για τον ίδιο λόγο. Πρόκειται για μια χώρα που αντιστοιχεί στο 1 / 8 της παγκόσμιας γης, πλούσια σε φυσικό ορυκτό πλούτο και συμμετοχική στο πόλεμο εναντίον της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Επιπλέον, στα υπερεθνικά θέματα οι προκλήσεις είναι πολλαπλές. Χρειάζονται συμμαχίες ισχυρές για την αντιμετώπιση των υβριδικών προκλήσεων. Οι
Geopolitics. com. gr all rights reserved 2016 Page 11