ενώ η Αυστρία έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί εναντίον της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προκαλώντας ρήγμα στις μέχρι τούδε ομόφωνες θέσεις της Ε . Ε . Ταυτόχρονα , τα ψηφίσματα των εθνικών κοινοβουλίων της Γαλλίας , Ελλάδας , Σουηδίας και Γερμανίας που αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμένιων καθώς και το πρόσφατο ψήφισμα του Βελγικού κοινοβουλίου για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω της εμμονής του Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής , απομακρύνουν την Τουρκία από την ένταξη της στην Ε . Ε .
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν , η οικονομία της Τουρκίας άρχισε να επιβραδύνεται επικίνδυνα και χρειάζεται άμεσα την εισροή νέων σημαντικών ξένων επενδύσεων – Foreign Direct Investments (( FDI ) – για να την αναθερμάνουν , που μόνο οι χώρες εξ Ανατολών μπορούν να της προσφέρουν . Για να είμαστε πιο ακριβείς , μετά την εκλογή του ΑΚΠ στην εξουσία το 2003 τα άλματα στην ανάπτυξη ήσαν τεράστια και οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην εισροή ξένων επενδύσεων όπως φαίνεται και στο πιο κάτω γράφημα :
Σημείωση : Η πτώση σε FDI την περίοδο 2009-2010 ήταν αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης .
Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η εισροή επενδύσεων από το εξωτερικό είχε προέλευση κυρίως τις ΗΠΑ και την Ε . Ε . Πιο συγκεκριμένα , οι ξένες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια δραστική μείωση με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάπτυξης . Περαιτέρω οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να νιώθουν ανασφαλείς λόγω της πολιτικής αστάθειας ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα που επιδεινώθηκαν από τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εντός της χώρας . Η ανασφάλεια αυτή μεταφράζεται σε δυστοκία και μείωση σε νέες επενδύσεις ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και την Ε . Ε . Συνεπώς η στροφή προς την Ανατολή και τους μεγάλους δυνητικούς επενδυτές όπως η Ρωσία και η Κίνα μπορεί να ανατρέψει την πτωτική τάση των FDI και τις αρνητικές επιπτώσεις στην Τουρκική οικονομία .
Geopolitics . com . gr all rights reserved 2017 Page 14