Als afgestudeerde in geo-communicatie hou je je bezig met bovengenoemde thema’s; van duurzaamheid tot het betrekken en informeren van de vele actoren in een proces. Met geo-communicatie heb je een brede kennis die je op vele thema’s goed kan toepassen en waardoor je meer overzicht hebt op het grotere geheel van het proces.
De verwachting is dat de Ecowijk het Hout in 2014 van start kan gaan met de bouw. Net als dit project zijn er ook anderen in Nederland en zullen er waarschijnlijk ook meerdere volgen. Maurice van Noordenne ziet dit project dan ook als een leerproces en wil als zelfstandig ondernemer in de toekomst meer soortgelijke projecten gaan leiden.
Met een intentieovereenkomst heeft de gemeente Houten toegezegd op de komst van een Ecowijk in de vorm van particulier opdrachtgeverschap. Hierbij hebben ze slechts een klein aantal eisen en voorwaarden opgesteld voor de wijk. Zo is het aantal woningen voor de wijk vastgesteld, net als de maximale hoogte van de woningen en de karakteristieke aansluiting op het naastliggende gebied. Vervolgens zijn met een ontwikkelovereenkomst concretere afspraken gemaakt over de tijd van grondafname. Op dit moment werkt het project toe naar een koopovereenkomst van het betreffende grondgebied. Met een Groninger Akte hebben ze geregeld met de gemeente Houten dat ze pas feitelijk hoeven te betalen zodra de bouw start. Tot het moment van de bouw kunnen de plannen dus concreter en definitiever worden uitgewerkt. Bewoners kunnen dan met meer duidelijkheid naar de bank voor een hypotheekaanvraag om de bouw te financieren.
Naast de gemeente Houten zijn er nog vele andere actoren betrokken bij het proces. Zo is de vereniging op zoek gegaan naar een geschikte architect en aannemer voor de realisatie van de wijk. In de huidige fase van het project zijn met deze partners veel onderhandelingen en contactmomenten om alles op elkaar afgestemd te krijgen. De bewoners hebben persoonlijke wensen die ook op elkaar afgestemd moeten worden tot het één geheel vormt. Daarbij moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met de kosten en de filosofie van het project.
“Je kan het proces van zelfbouw op vele manieren uitvoeren, afhankelijk van wat de groep precies wil”
Sociale huur, particulier initiatief
Om een goede mix van bewoners te krijgen heeft Ecowijk het Hout ook het voornemen een aantal huurwoningen te bouwen. Hier willen ze een investeringsfonds voor opzetten. Dit houdt in dat leden en niet leden kunnen investeren in huurwoningen. De Provincie Utrecht beaamt dit initiatief. Immers, er moet in de regio voldoende beschikking zijn over sociale huurwoningen, ook in de toekomst. Met de economische crisis trekken corporaties zich terug, en daarom is
dit initiatief erg welkom. De provincie heeft een aantal experts beschikbaar gesteld om mee te kijken bij dit proces. Deze expertgroep bestaat uit verschillende actoren, waaronder een planoloog, fiscalist en projectontwikkelaar.
Vernieuwing, burgerparticipatie en geo-communicatie
Met het zelfinitiatief, de intensieve samenwerking en de sociale cohesie tussen bewoners past de Ecowijk het Hout goed bij de huidige trend van burgerparticipatie. Daarbij draagt de economische crisis ook bij aan meer draagvlak voor het concept zelfbouwen. Immers, mensen kunnen op deze manier het grootste deel van hun geld in het huis zelf steken in plaats van bij allerlei tussenhandelaren. Daar krijg je ook nog een huis naar eigen wens voor terug, met een topkwaliteit vanwege de eigen keus voor materialen en een duurzame opzet.
Het idee van zelfbouw slaat onder veel mensen goed aan. Wel vergt het een omslag in denken. Zo was de gemeente Houten wel voorstander van het project, maar bleef het veelal in oude gewoontes hangen in plaats van dat het meeging in de vernieuwde structuur. Uiteindelijk is na veel communiceren tussen de actoren hier een methode op gevonden.
Bronnen:
- Interview Maurice van Noordenne, Lid Ecowijk Houten. 27 november 2013.
- Tegenlicht: Bouw ’t Zelf. Uitgezonden op 18 november 2013.
- Nul 20: Platform voor woonbeleid in de regio Amsterdam. Zelfbouw.
5