Door: Uriël Lobbrecht
Overheidscommunicatie en Europa: interview met Marit den Ouden van ERAC
De master Geo-communicatie bestaat onder meer uit de beeldvorming van gebieden en ontwerpen van geografische informatie. De organisatie die ik heb geïnterviewd komt dit dagelijks tegen. De kerntaken beslaan veelal een gebiedsgerichte aanpak, bijvoorbeeld om (krimp)regio’s te ondersteunen bij het aantrekken van nieuwe ontwikkelingsprojecten. In het actuele debat voor Geo-communicatie zijn de bezuinigingen en meer burgerparticipatie relevant.
V: Wanneer bent u afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht?
A: Ik ben afgestudeerd in 2008/2009. Mijn opleiding, regionale geografie, bestaat niet meer. En is deels opgegaan in Geo-communicatie. Mijn focus en aandacht ging tijdens de studie vooral uit naar zaken binnen Europa. Als vooropleiding heb ik de bachelor sociale geografie gedaan met een half jaar in Denemarken via de Erasmus beurs.
V: Hoe bent u terecht gekomen bij ERAC en wat is uw functie binnen het bedrijf? En wat doet ERAC precies?
A: Destijds heb ik mijn masterscriptie geschreven over Estland en Centraal Europa. Via de toenmalige opleidingsdirecteur Leo Paul heb ik gebruik kunnen maken van zijn contacten. Zodoende kwam ik terecht gekomen bij ERAC en heb via een open sollicitatie brief met succes gesolliciteerd. En toegegeven, voor de crisis was deze doorstroming een stuk makkelijker te bereiken. Ik merkte dat veel van mijn studie-genoten bij de overheid (gemeenten) gingen werken maar zodoende hebben zij ook meer te kampen gehad met bezuinigingen.
Mijn functie bij ERAC is niet makkelijk te beschrijven. Het is een variërende functie waar ik ben aangesteld als adviseur over uit-
eenlopende projecten en programma’s zoals huisvestiging voor life sciences bedrijven in Leiden en Europese financiering voor het oplossen van infrastructurele knelpunten.
Om een beeld te krijgen wat ERAC doet kan gekeken worden naar onze ontstaans-geschiedenis. De organisatie is twintig jaar geleden ontstaan toen mijn voormalige baas, afkomstig uit de mijnbouw industrie in Limburg, merkte dat er geld vrij kwam voor nieuwe ruimtelijke projecten uit Europese structuur-fondsen voor Nederland. Maar om op subsidies aanspraak te kunnen maken moest er een degelijk plan- en programmavorming plaatsvinden, ofwel een soft-analyse. In Nederland was nog weinig ervaring en hieruit is ERAC ontstaan. Tegenwoordig zijn we in heel Nederland werkzaam. Concreet helpen wij met het schrijven, vormen en invullen van voorstellen aan de EU. Denk hierbij aan gebiedsgerichte programma’s maar ook thematische projecten als kunst en cultuur. In de praktijk is vooral de eerlijke verdeling voor aanspraak op de fondsen tussen de provincies een kwestie van getouwtrek onderling.
Op basis van onder meer de Europese begroting, om de vier jaar vastgelegd, gaat ERAC aan de slag met de invulling van ruimtelijke programma’s en projectvoorstellen. Mijn functie is dan tweeledig:
24