Door: Mark Noordzij
Geo-informatie en geocommunicatie: De locatie als bron van informatie
Sinds de vrijgave van het GPS-signaal in 2000 is de markt voor geo-informatie en locatiedata geëxplodeerd. Waren ingewikkelde locatiedatabanken en geografische coördinaten voorheen nog het werkveld van een minderheid, tegenwoordig zijn de praktische toepassingen van ruimtelijke data bijna niet meer weg te denken uit de maatschappij. De cartografie is in sneltreinvaart veranderd van een ‘hobby’ van een groepje excentrieke geografen in een dynamisch, visueel medium met ontelbare praktische toepassingen. Geocommunicatiestudent Mark Noordzij ging op bezoek bij geo-informatiebedrijf Vicrea in Amersfoort om te polsen hoe de wereld van geo-informatie werkelijk in elkaar zit en welke rol een geocommunicator kan spelen in die wereld.
Vrijdagmiddag 6 december 15.22 uur. Na een reis van ruim twee en een half uur vol met omgewaaide bomen en aanrijdingen met personen, ben ik eindelijk aangekomen bij mijn bestemming: Vicrea in Amersfoort. Buiten zijn de restanten van de westerstorm van de vorige dag nog zichtbaar, maar binnen is het warm! Hopelijk. “Visie en creativiteit, daar staat Vicrea voor!” Die woorden komen uit de mond van Lisette van Leijenhorst, alumna geocommunicatie en sinds februari 2012 werkzaam voor Vicrea. “Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen bij de gemeente Nieuwegein. Daar heb ik onder andere gewerkt aan dataverzameling en wijkprofielen. Na mijn stage heb ik nog een korte basisopleiding geografische informatie gevolgd bij Nieuwland in Wageningen.” Na haar opleiding kon zij aan de slag bij Vicrea in Amersfoort waar ze werkt als ‘support engineer’. “Vicrea is gespecialiseerd in geo-ICT en zet zich in om de dienstverlening van haar klanten te bevorderen door middel van geo-informatiesoftware. Vicrea levert zelf geen analyses of kaarten, maar levert de ondersteunende software.” Binnen de organisatie houdt Lisette zich voornamelijk bezig met klantencontact en support. Een baan met een sterke communicatiecomponent, maar vooral ook een behoorlijk technische baan. “Het bedrijf is heel sterk gericht op ICT. Sinds ik hier aan het werk ben, heb ik veel praktische ervaring opgedaan op het gebied van GIS-software.” In haar werk combineert Lisette dus haar technische kennis met opgedane communicatievaardigheden.
Wanneer ik Lisette vraag naar de belangrijkste klanten van Vicrea weet ze mij te vertellen dat 80% tot 90% procent van de klanten bestaat
uit overheden. Een opvallend detail voor een economisch zware tijd waarin overheden geconfronteerd worden met bezuinigingen. Waar veel bedrijven juist inzetten op meer klanten uit het private domein lijkt hier bij Vicrea (nog) geen sprake van te zijn. “Vanwege allerlei veranderingen in de wetgeving hebben gemeenten het beheer gekregen over locatiedata. Ze zijn tegenwoordig verplicht om allerlei informatie bij te houden. Dit heeft er voor gezorgd dat veel gemeenten software nodig hebben om die databanken bij te houden en die software leveren wij. Je hebt bijvoorbeeld WKTB waarin beperkingen voor gebouwen worden geregistreerd. Wij leveren de software en ondersteuning aan gemeenten om dergelijke databases te onderhouden.” Ook binnen het bredere werkveld van geo-informatie lijkt een grote rol te zijn weggelegd voor de overheid. Omdat er veelal wordt gewerkt met privacygevoelige informatie is er veel wetgeving omtrent beheer en gebruik van data. Wetgeving die ook nogal eens aan verandering onderhevig is. Om hierin te faciliteren neemt Vicrea in haar software ook tools op waarmee je eenvoudig rechten voor gebruikers aan kunt passen. Ook de communicatie van de overheden naar de burgers toe is aan veel veranderingen onderhevig. Waar voorheen de communicatie vooral top-down van aard was, is er tegenwoordig meer ruimte voor inspraak van onderop. Geografische informatie kan een belangrijke rol spelen in dit proces, omdat het (veelal complexe) ruimtelijke veranderingen en structuren kan visualiseren en zo beter inzichtelijk kan maken voor burgers. Vicrea herkent deze ontwikkeling en tracht daar op in te spelen: “Vicrea beschouwt een locatie als een informatiebron. In onze software zijn de visuele hulpmiddelen altijd van groot belang.”
20