IHMISOIKEUDET JA
TEKIJÄNOIKEUSSUOJA
TIETOPANKKI TEKIJÄNOIKEUKSISTA
Opetussuunnitelma tähtää omien materiaalien tuottamiseen, joten opettajien ja oppilaiden on erityisen tärkeää tietää perusasioita tekijänoikeuksista käyttäessä erilaisia materiaaleja opetuksessa (Opetushallitus 2014). , ryhmätöissä ja esitelmissä. Myös itselle kuuluvien tekijänoikeuksien olemassaolo kannattaa tiedostaa.
Tavallisimpia kouluissa vastaan tulevia tilanteita joissa tulee pyytää oikeudenhaltijan lupaa lienevät:
-Kirjan tai artikkelin valokopioiminen
-Skannaaminen ja tallentaminen tietoverkkoon
-Muiden ottamien kuvien tallentaminen internettiin
-Muiden ottamien kuvien käyttäminen erilaisissa julkaisuissa tai omissa esityksissä
-Musiikin tai videoiden lataaminen tietoverkkoon
-Elokuvien esittäminen
-Youtube-videoiden tai muidenkaan verkossa olevien videoiden näyttäminen
-Internetissä olevien kuvien tai tekstien kopioiminen tai tallentaminen osaksi omia materiaaleja
-Muiden säveltämän musiikin esittäminen koulun juhlissa
-Oppilaiden esitelmien, runojen, piirustusten ja valokuvien käyttäminen & esille tuominen (huom. alaikäisiltä huoltajilta lupa)
Tavallisimpia vastaan tulevia tilanteita, joissa oikeudenhaltijan lupaa ei tarvita:
-oppikirjan sivujen näyttäminen
-Internetsivujen selaaminen ja näyttäminen
-Jos ilmenee että teoksella on avoin lisenssi, esim. CC-lisenssi
-Verkostoon löytyvään aineistoon linkittäminen (esim. lehtiartikkeliin tai videoklippiin).
MUISTISÄÄNTÖ Jos kyseessä ei ole audiovisuaalista tai liikkuvaa kuvaa-sisältävää materiaalia, lupaa pelkkään näyttämiseen ei tarvita. Dokumenttikameran kautta näytettyjä oppikirjan tai lehtien sivuja tai internetsivuja voi näyttää vapaasti luokassa. Luvan teoksen käyttöön voi myöntää teoksen tekijä tai teoksen muu oikeuden haltija. Aineistoa ei kuitenkaan saa tallentaa tai jakaa ilman oikeuden haltijan lupaa. Materiaalia näytettäessä sen alkuperäinen lähde ja tekijä on kuitenkin käytävä ilmi. On myös hyvä muistaa, että tekijänoikeuden myötä teoksen ulkomuoto ja ilmaisutapa ovat suojattuja, ei itse sisältö!
Hox! Opetus ja kulttuuriministeriö on hankkinut Kopiostolta valokopiointiluvan suoraan opettajien avuksi. Luvan myötä, opettaja voi tulostaa esimerkiksi verkkolehden artikkelin jaettavaksi oppilailleen. Opettaja saa myös tallentaa tiettyjä radio- ja tv-ohjelmia esimerkiksi digiboksiin, dvd-levylle tai oppilaitoksen sisäverkkoon. Tallenteita saa käyttää myös opetuksessa. Näitä materiaaleja ei kuitenkaan voi jakaa oppilaitoksen ulkopuolisessa verkossa. (Kopiosto 2015)
Opettajalla on itsellään tekijänoikeus tekemiinsä oppimateriaalehin, ellei hän ole siirtänyt tekijänoikeuksia työnantajalleen. Jos oppimateriaalin tekeminen on osa opettajan työtehtäviä, käyttöoikeuksia opettajan tekemään oppimateriaaliin saattaa siirtyä oppilaitokselle. Myös oppilailla on tekijänoikeus omiin teoksiinsa. (Kopiosto 2015)
Tekijänoikeuksien siirtämisestä kannattaa tehdä kirjallinen suostumus, myöhempien väärinymmärrysten välttämiseksi.
Lupia laajempien materiaalien käyttöön voi saada myös tekijänoikeusjärjestöiltä, joille oikeudenhatijat ovat antaneet valtuuden myöntää teosten käyttölupia.. Järjestöjä ovat mm. Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto, Teosto ja Tuotos. ! Elokuvien esityslupia myöntävät suomalainen Tuotos ja ulkomainen M&M viihdepalvely Oy. Tekijänoikeusjärjestöiltä saa erityisesti lupia teosten oppilaitoskäyttöön. (Kopiosto 2015.)
KULTTUURIMAANTIEDE JA
OPETUSSUUNNITELMA