GEOculture | Page 14

KULTTUURINTUNTEMUS

OSANA MAANTIETOA

Opetussuunnitelman seitsemästä laaja-alaisesta osaamiskokonaisuudesta erityisesti kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2) ja monilukutaito (L4) ottavat huomioon kulttuurien monimuotoisuuden ja arvon. (Opetushallitus 2014, 282-283)

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu on osaamiskokonaisuus, joka tukee lapsen kasvua kulttuurellisesti, kielellisesti, uskonnollisesti ja katsomuksellisesti moninaiseen maailmaan. (Opetushallitus 2014, 282) Eri kulttuureissa vierailut, eri kulttuureista olevien vierailut, vertaisryhmät koulun sisällä ja kulttuurien teemapäivät ovat esimerkkejä, joiden avulla tätä osaamiskokonaisuutta voidaan kehittää.

Monilukutaito (L4) puolestaan tukee lapsen taitoja tulkita ympärillä olevaa maailmaa ja sen ilmiöitä. Saavutetun monilukutaidon ansiosta kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen on mahdollista. Myös muut laaja-alaiset osaamisen alueet sekä L2:n että L4:n että toistensa kehittymistä ja ovat kiinteässä yhteydessä kulttuurisen moninaisuuden ja sen mahdollisuuksien hahmottamiseen ja arvostamiseen. (Opetushallitus 2014, 283)

Laaja-alaisia, erityisesti kulttuurellista osaamista, vuorovaikutusta ja ilmaisua tukevia maantiedon opetuksen oppimisen tavoitteita vuosiluokilla 7-9 ovat T3: ” ohjata oppilasta tutkimaan ihmismaantieteellisiä ilmiöitä ja kulttuurimaisemia sekä ymmärtämään erilaisia kulttuureja, elinkeinoja ja ihmisten elämää Suomessa ja maapallon eri alueilla” ja T10: Oppilasta tuetaan kehittämään vuorovaikutus-ja ryhmätyötaitoja sekä argumentoimaan ja esittämään selkeästi maantieteellistä tietoa. (Opetushallitus 2014, 385)

Monilukutaitoa (L4) edistäviä tavoitteita on useampia, sillä karttoihin, tilatajun-kehittymiseen, luonnonmaantieteellisten-ja ihmismaantieteellisten ilmiöiden ymmärtämiseen perustuva oppiaine tukee monipuolisesti moninaisten asioiden hahmottamiskykyä. Erityisesti voidaan mainita T9, jonka mukaisesti oppilaita pyritään harjaannuttamaan havainnoimaan ympäristöä ja siinä tapahtuvia muutoksia sekä seuraamaan ajankohtaisia tapahtumia omassa lähiympäristössä, Suomessa ja koko maailmassa. (Opetushallitus 2014, 385)