GCL Newsletter demo | Page 3

ככלל , הזכויות הנלוות למניות הן זכויות חוזיות , והדירקטוריון חב חובות אמונים גם לבעלי מניות סוג , אולם באופן שוויוני לחלוטין ביחס ליתר בעלי המניות הרגילות , זאת ותו לאו . למעשה , דירקטוריון אשר מעדיף את זכויותיהם של בעלי מניות סוג על פני זכויותיהם של המחזיקים במניות הרגילות , עשוי למצוא עצמו מפר את חובות האמונים שלו כלפי בעלי המניות הרגילות לנוכח העדפה אסורה זו . לצד כל אלה , ציין בית המשפט , כי הוא מכיר בכך שחובות האמונים אינן מעניקות לדירקטורים " כוחות של הודיני " כדי להתחמק מההגנה והשמירה על הזכויות הנלוות למניות הסוג , אך אין בהכרה זו כדי לבסס חובה כלפי הדירקטורים להשיא רווחים לטובת סוג אחד של בעלי המניות באופן שאינו שוויוני עם היתר . חובות האמונים כלפי בעלי המניות נובעות מעצם ההחזקה שלהם במניות החברה , ולא מעצם הזכויות החוזיות הנלוות למניות הסוג ( ראו פרשת , Van Gorkom מק " ט (. 6806
לסיכום , לבעלת השליטה הייתה זכות לאכוף את זכויותיה החוזיות ולדרוש את פדיון מניותיה , אולם רק באותה המידה שפדיון כאמור , היה מותר לחברה לבצע על פי דין . שאלה אחרת היא , האם פעולות שנקט הדירקטוריון , ובין אלו ניתן למנות את מכירת אפיק הפעילות של החברה , וזאת על מנת לממש את זכות הפדיון של בעלת השליטה – האם אלו התגבשו לכלל הפרת חובות האמונים של הדירקטוריון כלפי החברה וכלפי יתר בעלי מניותיה ? שאלה זו שנותרה פתוחה תידרש בחינה עניינית לגופה של תביעה .
סטנדרט הבחינה של בית המשפט :
בית המשפט ערך סקירה מקיפה של הסטנדרטים השונים של ביקורת שיפוטית על ידי בית המשפט הנובעים מיישום מלא או חלקי של חזקת שיקול הדעת העסקי של הדירקטוריון . נפסק , כי בית המשפט נדרש לבחון דירקטור-דירקטור על מנת לקבוע , האם הדירקטוריון כולו מוטה , אם לאו . בית המשפט בחן את הדירקטורים וכן את הדח " צים ביחס לשאלה , האם היה להם עניין אישי בפעולת הפדיון , אם לאו . כמו כן , בית המשפט בחן את האפקטיביות של החלטת הוועדה המיוחדת של הדירקטוריון בהקשר של השאלה , האם ההחלטה נבחנה על ידי ועדת דירקטוריון בלתי מוטית ונטולת עניין אישי ( ראו הלכת , MFW מק " ט (. 9881 נמצא , כי שניים מיושבי הוועדה המיוחדת פעלו לטובת בעלת השליטה והשאת הרווחים לטובתה תחת שיקול טובת החברה וכלל בעלי מניותיה , ועל כן בנסיבות אלו נפסק , כי סטנדרט הבחינה הרלוונטי במקרה דנן , הינו סטנדרט הבחינה לפי כלל ההגינות המלאה . סטנדרט הבחינה לפי כלל ההגינות המלאה מסיט את נטל ההוכחה לכתפי הנתבעים להראות , כי העסקה הייתה בכל זאת הוגנת . בית המשפט התייחס לטיעוני הנתבעים , אולם פסק כי היה ספק רב , אם המדיניות החדשה של החברה וכן מכירת אפיקי ההכנסות שלה אכן היו הוגנות כלפי כל בעלי המניות מבלי לאבחן בין המחזיקים הרגילים ובין בעלי מניות הסוג .
GCL משפט משווה גלובלי © כל הזכויות שמורות
80-9999229 contact @ gcl . co . il ת . ד . 960 , מודיעין