İz Bırakanlar
hayatın eşiğine ayak basmış olurum.” Diyerek Efendimiz( asm)’ in hayatını anlattığı eseri … Eserin birçok yeri Seyyid Abdülhakim Arvasi Hz. leri’ nin danışmanlığı ile yazılmıştır.
ÇİLE: 1925’ de“ Örümcek Ağı”, 1928’ de“ Kaldırımlar”, 1932’ de“ Ben ve Ötesi”, 1953’ de“ Sonsuzluk Kervanı” ve 1969’ da“ Şiirlerim” ismiyle yayınlanmış şiir kitaplarının birçok bakımdan kendini ifadelendiremediğini söyleyen Necip Fazıl’ In, 1922’ de Yeni Mecmua’ da yayınlanmış ilk şiirinden başlayarak bizzat kendisi tarafından süzülen, ayıklanan, düzeltilen ve bir araya getirilen bütün şiirleri …
BİR ADAM YARATMAK: Eser ilk olarak 1937- 1938 kışında İstanbul Şehir Tiyatrosu’ nda temsil edilmiştir.
Olay meçhul bir tarihte İstanbul’ da geçer.
“ Husrev- Bir adam yaratmağa kalkıştım. Ona bir surat ve kader bulmak... Nerede bulayım? Kendimi buldum. Suratsız ve kadersiz adam şahlandı. Zincirini kırdı. Elimden kaçtı. Ben insanım. Beni arkamdan vurdu. Suratsız ve kadersiz adam benim suratımı takındı. Kalıbımı giyindi. Kaderimin içine yattı.( Bir an sükut) Benim de kaderim buymuş.”
O VE BEN: Hayatını, Abdülhakîm Arvasî Hazretleri’ ni“ Tanıyıncaya Kadar” ve“ Tanıdıktan Sonra” diye iki ana bölüme ayıran Necip Fazıl, Efendisine doğru kendisini cezbeden hâdiseleri de mânâlandırdığı otobiyografik eseri“ O Ve Ben” i 1975’ de şöyle takdim etmiştir:
“ Bu eser, dünyaya gelişimden bugüne kadar en hususî renkleri, çizgileri ve sesleriyle hayatımın hikâyesi ve asıl O’ nu tanıdıktan sonra mânasını anlamaya başladığım vücut hikmetinin bende tecelli eden yakıcı ifadesidir. Bu bakımdan, kendilerini görünceye kadar malik olabildiğim bir buçuk esere nispetle bugün 60 cildi aşan ve hepsini birden o nura borçlu bildiğim eserler arasında, şimdikini, baş köşeye oturtulması lâzım ve en mahrem iç ve dış iklimlere doğru bir belirtiş