tema: farger 18
Skjermfarger
Kameraets skjerm er ingen god målestokk for hvordan bildet vil ta seg ut på en webside eller på et papirbilde. Vi trenger en dataskjerm som viser fargene på en kontrollert måte.
Av Toralf Sandåker
Kalibrering er nødvendig. Det kan gjøres enkelt, og ikke så veldig nøyaktig. Eller det kan gjøres med gode verktøy og litt trening, for en mer eksakt visning.
Når vi kalibrerer skjermen, er det ikke for å tilpasse ett enkelt bilde til utskrift eller et motiv. En kalibrert skjerm er et nøytralt verktøy som lar oss vise farger og toner slik de faktisk ble fanget i kameraet, samtidig som det er et verktøy for å forhåndsvise bildet simulert mot en webside, papirutskrift eller trykk. Å kalibrere skjermen innebærer å gjøre den nøytral. Det er en forutsetning for å drive med bildebehandling uten å arbeide i blinde.
Originalen Når du behandler dine egne bilder, har du fordelen av å bestemme hvordan bildet skal se ut subjektivt. Om tonen i bildet skal være nøytral, litt varm eller litt kald er ditt valg. Men du må altså ha en kalibrert skjerm for å vite at det er bildet som skifter nyanse, og ikke skjermen som spiller deg et puss. Arbeidsgangen videre er avhengig av om originalen allerede har riktige farger, eller om de må korrigeres. Har originalen riktige farger og fargetoner, spiller det ingen rolle om du har brukt JPEG eller RAW. Når fargene må korrigeres, betyr det mye mer om du bruker JPEG-filer eller RAW-filer. For selv om små justeringer kan bli bra med en JPEG-fil, er det en RAW-fil som trengs om originalen har fått et uheldig fargestikk, er feileksponert eller har feil kontrast. En kalibrert skjerm sikrer også
En kalibrert skjerm er optimalt for at du skal kunne redigere bilder på skjermen, og samtidig være sikker på at fargene du ser, samsvarer med hva kameraet så, og deretter kunne sikre at fargene stemmer også når du skriver ut bildet.
Nr. 3 – 2016