Ikke forklares
”Skal vi komme i gang?”
Erik Ottar Jensen klapper hænderne hårdt sammen, og med startsignalet siver alle eleverne op mod katederet og bunken med forskellige opgaver. To minutter senere er eleverne overalt i rummet. To piger sidder fordybet ved lærerens computer, en lyshåret dreng skriver regnestykker op på tavlen, tre veninder kæmper med brøker på et whiteboard bagerst i klassen, og alle andre sidder fordybet med opgaver. Nogle arbejder alene, andre i små grupper rundt ved bordene.
Mellem dem alle sammen går Erik Ottar Jensen smilende rundt og spørger ind. Ikke om nogen har brug for hjælp, eller om han skal vise dem, hvordan man gør. Han spørger bare nysgerrigt. Hvorfor bliver resultatet 37, hvordan er du nået frem til det resultat? Hvordan kom du til at tænke på den måde?
”Jeg er sådan en lærer, som mange af eleverne kan blive enormt irriteret på. Flere gange har jeg oplevet, de løber over til andre af mine kollegaer og er sure over, at jeg ikke vil give dem svaret på en opgave – og det er jo genialt, det er lige det, jeg gerne vil have,” fortæller Erik Ottar Jensen med et stort smil og tager en stor slurk af sin kaffe.
Nysgerrighed og nørderi
Erik Ottar Jensen er vokset op i et lille rækkehus i Virum, og inspirationen til hans nysgerrighed i andre mennesker, siger han selv, kommer fra hans far.
”Min far har altid lært mig, at man skal prøve at finde en fælles forståelse af tingene, at der opstår noget, når man sætter sig ind i, hvordan andre tænker.”
Faderen underviser på DTU, og til fælles har de to en forkærlighed for virkelig at nørde med tingene og ikke mindst at finde ud af, hvorfor tingene er, som de er.
Sammen deler de en kærlighed til naturen, at sove under åben himmel og stille spørgsmålstegn ved og nyde alt det grønne mellem himmel og jord.
”Jeg elsker roen og fornemmelsen af at have jord mellem tæerne,” fortæller Erik Ottar Jensen.
”Men min far kan jeg ikke slå, han er sådan en, som kan bruge lang tid på at kigge på fugle. Der er jeg ikke rigtig – endnu.”
Forklaringer og tavleundervisning er bandlyst. I stedet udfordrer Erik Ottar Jensen sine elever til at finde egne løsninger på opgaver, ved simpelthen at stille spørgsmål til hvordan de lærer
Af Hans Bach
Portræt