Fii Erasmus, trăiește experiența! Numărul 2/2023 | Page 86

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 2 / 2023
ȘCOLI PENTRU ECHITATEA DE GEN
Prof . BADEA Ileana Camelia Liceul Tehnologic ” Ion Mincu ” Vaslui
Echitatea de gen se referă la conceptul că femeile și bărbații ar trebui să aibă drepturi , oportunități și responsabilități egale în cadrul societății , indiferent de genul lor . Ea promovează ideea că nu trebuie să existe discriminare sau inegalități bazate pe gen și că toți indivizii ar trebui să beneficieze de aceleași șanse și tratament în toate aspectele vieții . Echitatea de gen recunoaște că bărbații și femeile pot avea nevoi și experiențe diferite din cauza diferențelor biologice și culturale , dar nu ar trebui să ducă la discriminare sau inegalitate . Obiectivul principal al echității de gen este să elimine stereotipurile de gen , să promoveze participarea egală în toate domeniile , să asigure accesul la resurse și oportunități egale și să combată orice formă de discriminare bazată pe gen . Echitatea de gen se aplică într-o varietate de contexte , inclusiv în domeniul educației , ocupării forței de muncă , sănătății , politicilor publice , participării politice , accesului la resurse economice și sociale , violenței de gen și multe altele . Aceasta implică luarea în considerare a perspectivelor de gen și a nevoilor specifice ale femeilor și bărbaților în dezvoltarea și implementarea politicilor , legilor și programelor .
Dorind însușirea unor exemple de bune practici în promovarea a echității de gen și aplicarea lor în educație , cadrele didactice de la Liceul Tehnologic ” Ion Mincu ” implementează proiectul cu titlul ” Școli pentru echitatea de gen ”, cu numărul 2022-1- ES01-KA220-SCH-000089765 , din cadrul Programului Erasmus +, Acțiunea Cheie 2 . Proiectul se desfășoară pe durata a 25 de luni , fiind demarat la data de 1 decembrie 2022 și urmând a se finaliza la 31 august 2024 . Instituțiile partenere în proiect sunt 6o HMERISIO GENIKO LYKEIO ( Grecia ), EPRALIMA – Escola Profissionaldo Alto Lima ( Portugalia ), Põlva Gümnaasium ( Estonia ) și Lycée Marseilleveyre ( Franța ), instituția coordonatoare fiind Iniciatva Internacional Joven ( Spania ).
Școpul proiectului este îmbunătățirea competențelor profesorilor și a altor profesioniști din învățământul secundar pentru a crește gradul de conștientizare a elevilor de liceu cu privire la importanța participării active și empatice a tuturor în promovarea echității de gen și eradicarea violenței de gen , prin dezvoltarea competențelor literare , gândirii critice și creativității .
Unul dintre obiectivele proiectului este să îmbunătățească competențele-cheie ale profesorilor , ale altor profesioniști și ale persoanelor implicate în învățământul secundar pentru a promova echitatea de gen , cu un accent special pe eradicarea violenței bazate pe gen ; proiectul își propune să permită schimb de experiență , bune practici și metodologii între organizații din șase țări europene , să educe prin activități curriculare și extracurriculare cu privire la echitatea de gen ; unul dintre produsele finale va fi un manual digital de instrumente educaționale practice pentru profesori și alți profesioniști din comunitatea educațională care să permită dezvoltarea de activități de conștientizare privind echitatea de gen ; o țintă a proiectului o constituie construirea unui spațiu de dezbatere și reflecție între elevi , profesori și alți profesioniști din domeniul educației școlare cu privire la violența de gen prin scrierea de micropovestiri ; se va crea o rețea de organizații , active în domeniul educației școlare , care lucrează pentru echitatea de gen și
�Pagina
de start 86 Cuprins�