Fii Erasmus, trăiește experiența! Numărul 2/2023 | Page 59

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 2 / 2023
joc de cunoaştere a colectivului , Two Truths and a Lie este potrivit pentru exersarea unor structuri gramaticale sau pentru recapitularea vocabularului .
Profesorii participanți au avut ocazia de a pune în practicã Give One , Get One , o strategie de discuție în care jucãtorii / elevii caută și împărtășesc informații în mod activ și intenționat . Aceasta colaborarea structurată poate fi folosită pentru a activa cunoștințele anterioare înainte de a începe o unitate , precum și pentru a le evalua la sfârșitul unei unitati de invatare . Profesorul poate folosi aplicatia Mentimeter pentru a aduna toate raspunsurile oferite de elevi fara ca acestia sa simta vreo presiune . Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea învățării elevilor , deoarece chiar și cei mai liniștiți elevi își pot spune cuvântul .
See , Think , Wonder a vizat dezvoltarea abilitatilor de gandire , constând în învãțarea si aplicarea sistematica a unor pasi simpli , spre exemplu : “ vad … cred cã … mã întreb …” Elevilor li se dau niște fotografii , pe care să le privească timp de 2 minute , fără niciun comentariu sau ajutor . Ulterior , ei sunt rugați să scrie 10 cuvinte despre ceea ce văd , 10 cuvinte care să descrie ceea ce gândesc despre aceste fotografii , apoi să discute în grupuri despre ceea ce au scris . După acest pas , grupurile prezintă clasei rezultatele dezbaterii . La final , fiecare scrie , individual , timp de 2 minute , ce și-ar dori să afle despre evenimentele prezentate în imagini și împărtășește una din întrebările pe care și le-a pus . Pe măsură ce copiii discută , profesorul îi întreabă de ce au gândit astfel , îi încurajează să vină cu argumente și le cere lămuriri suplimentare . Pe tot parcursul exercițiului , elevilor li se dă posibilitatea să își schimbe părerea , să argumenteze . La final , se va ajunge la două sau trei categorii de clasificare .
O strategie ineditã de înțelegere a lecturii , aplicatã cu succes atât la nivel primar , cât şi la nivel gimnazial , este Sketch to Stretch . Elevii vizualizează un pasaj de text și apoi îl interpretează prin desen . Ștrategia încurajează gândirea creativă , salută perspective diverse și încurajează discuțiile despre diverse interpretări . Este important ca atunci când se foloseşte această strategie , elevii să înțeleagă că așteptarea este ca ei să „ schițeze ” și nu ca ei să producă opere de artă . Ștrategia Sketch to Stretch permite elevului să genereze o schiță care reprezintă interpretarea unui text din perspectivã personalã . În timpul sau după citirea unui text , elevii desenează schițe care ilustrează idei și detalii cheie . Elevii își prezintă desenele pentru a explica modul în care au făcut conexiuni cu informațiile dezvăluite în text .
Activitatea de formare a avut un impact pozitiv asupra beneficiarilor , aceştia învãțând cum să foloseascã jocurile pentru a dinamiza orele de curs , creând un mediu mai confortabil pentru dezvoltarea personală și socială a elevilor , întărind astfel relațiile dintre ei și relația profesor -elev .
„ A fost prima mea participare la un curs Erasmus + și pot spune că a fost o experiență extraordinară . Cursul a fost bine structurat , îmbinând eficient partea teoretică cu cea practică . Formatorii au fost bine pregătiți și receptivi la nevoile noastre , am schimbat experiențe cu ceilați colegi de curs , mi-am dezvoltat mai bine abilitățile de comunicare în limba engleză . Programul de formare a fost o oportunitate de a învăța noi modalități de integrare a activitãților ludice în actul de predare-învãțare dar a contribuit și la dezvoltarea personală și culturală . A fost o săptămână în care mi-am cunoscut mai bine și colegele de școală , am schimbat idei și impresii , am devenit mai conștiente de interesele și calitățile comune , iar Nisa a devenit un oraș care mi-a intrat în suflet . Sper să mai particip și la alte activități în cadrul acestui program de formare Erasmus +. ” ( înv . Șimona Laura Conduruță )
�Pagina de start 59 Cuprins�