Fii Erasmus, trăiește experiența!_NR_3_2024 Anul școlar 2023-2024 | Page 87

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024
citate pe baza unor coduri ușoare precum codul lui Cezar sau ROTH 13 , aranjarea unor fapte / etape într-o anumită ordine , exerciții de tipul Adevărat sau Fals ? Etc . Unele jocuri sunt mai simple , având câte 5 sarcini de lucru . Altele sunt mai complexe având mai multe sarcini de lucru . Cel mai complex este jocul dedicat celor 17 obiective , fiind câte o sarcină de lucru pentru fiecare obiectiv . Jocurile despre economia circulară și cel despre schimbările climatice au câte 13 ” misiuni ”.
Aceste activități de tipul Escape Room pot fi aplicate în activitățile extrașcolare și mai ales în săptămânile Școala Verde și Școala Altfel . Integrarea activităților de tipul ” escape room ” în sala de clasă reprezintă o metodă interactivă și provocatoare de învățare . Jocurile pot fi rezolvate și individual , dar noi le-am aplicat în activități de grup pe care de altfel le și le recomandăm deoarece contribuie la dezvoltarea competențelor de comunicare și colaborare . Aplicarea jocurilor de tipul ” Escape Room ” contribuie la dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor și de gândire critică deoarece uneori sarcinile de lucru implică abilități de analiză și sinteză , aplicarea cunoștințelor anterioare și descoperirea altora noi . De asemenea , activitățile de tipul ” escape room ” sunt captivante și provocatoare și pot crește motivația elevilor de a învăța și de a participa activ în procesul de învățare . În plus , activitățile de tipul ” escape room ” contribuie la consolidarea cunoștințelor și la descoperirea unor informații noi .
Site-ul poate fi accesat la acest link : ” Misiunea europeană a dezvoltării durabile ”: https :// sites . google . com / view / misiuneaeuropeanadezvoltriidur / pagina-de-pornire
Al doilea produs prezentat la faza județeană a concursului ” Made for Europe ” din martie 2024 este resursa educațională deschisă cu titlul de ” Ocolul Pământului în 170 de provocări despre dezvoltarea durabilă ” realizată cu insturmentul Genially . Acest produs a fost prezentat de eleva Groothuis Melina , participantă la mobilități în cadrul proiectului ERASMUS + , în aprilie 2024 . Produsul a fost premiat cu o mențiune . Această resursă este utilă pentru explorarea obiectivelor de dezvoltare durabilă printr-o gamă diversă de instrumente menite să încurajeze implicarea activă , să dezvolte abilitățile de analiză și sinteză , colaborarea și comunicarea și să stimuleze gândirea critică în elevilor . Astfel , pentru fiecare obiectiv de dezvoltare durabilă , materialul conține :
• 17 tabele cu provocări pentru fiecare obiectiv ; provocările au un grad mic , mediu și ridicat de dificultate și constau în elaborarea unor puncte de vedere , realizarea de hărți conceptuale , căutarea de informații pe internet etc . multe dintre procovări solicită realizarea de hărți conceptuale . Acestea pot fi realizate fie manual , fie prin utilizarea unui instrument digital . Realizarea de hărți conceptuale contribuie la dezvoltarea unor competențe precum gândirea critică , abilități de analiză și sinteză a informațiilor , structurarea informațiilor , înțelegerea conexiunilor dintre diverse informații . Elevii trebuie să stabilească conexiuni între concepte și să reprezinte aceste relații într-un mod vizual sau grafic , ceea ce îi ajută să își dezvolte înțelegerea conceptelor și a interconexiunilor dintre ele . Elevii sunt încurajați să fie creativi în designul și structura hărților lor conceptuale , ceea ce îi ajută să își dezvolte imaginația și abilitățile de gândire vizuală .
• câteva statistici și informații despre stadiul actual al atingerii obiectivelor , acestea fiind preluate din Raportul ONU din 2023 privind rezultatele obținute în ceea ce privește atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă .
�Pagina
de start 87 Cuprins�