Fii Erasmus, trăiește experiența!_NR_3_2024 Anul școlar 2023-2024 | Page 49

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024 SĂNĂTATEA INTEGRALĂ DURABILĂ
Prof . PRACSIU Virginia-Hortensia , Liceul Teoretic „ Emil Racoviță ” Vaslui
În cadrul proiectului „ Școli care dezvoltă sănătatea și emoțiile ”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus +, în cadrul Parteneriatului de cooperare în domeniul educației școlare , derulat de Liceul Teoretic „ Emil Racoviță ” Vaslui , a fost creat un Ghid metodologic pentru educație emoțională și sănătate integrală în învățământul liceal .
Proiectul a fost coordonat de Asociación Iniciativa Internacional Joven ( Málaga , Spania ) și parteneri au fost : Università degli Studi di Palermo ( Palermo , Italia ), Escola Profissional do Alto Lima – EPRALIMA ( Arcos de Valdevez , Portugalia ), Maijamäen Koulu ( Naantali , Finlanda ), Liceul Teoretic „ Emil Racoviță ” ( Vaslui , România ) și Consejería de Desarrollo Educativo y Formación Profesional ( Sevilla-Málaga , Spania ) și s-a derulat în perioada 01.02.2022-31.01.2024 .
Lucrarea este structurată în 5 capitole , în introducere menționându-se că de-a lungul timpului , școlile au fost întotdeauna un cadru important pentru educația pentru sănătate , un concept care , în mod tradițional , s-a axat pe crearea unor stiluri de viață și comportamente sănătoase , fără a lua în considerare aspecte complexe ale sănătății pe care le recunoaștem ca fiind importante astăzi , cum ar fi sănătatea mintală , durabilitatea și chiar implicarea în comunitate . Din nefericire , în ciuda unor progrese recente , se poate constata că nu există încă o încorporare suficientă a sănătății integrale durabile la nivel local , regional și global , lucru ce este parțial responsabil pentru declinul concomitent al sănătății publice și al stării mediului . Din acest motiv , devine din ce în ce mai important ca în fiecare an să se integreze sănătatea integrală durabilă în sala de clasă pentru a aborda aceste probleme și pentru a contribui la educarea cu privire la interrelația dintre sănătate și durabilitate ( Kjӕrgård , B et . al . 2014 ).
Capitolul 1 , Definiție și conceptualizare , prezintă reglementări și norme privind importanța educației pentru o sănătate integrală durabilă , exemple de bune practici europene în domeniul educației pentru o sănătate integrală durabilă .
Capitolul 2 , intitulat Dimensiuni psihologice , educaționale și sociale ale sănătății integrale durabile , face referiri la educația emoțională , stiluri de viață sănătoasă , sexualitate și relații egale , prevenirea consumului de substanțe , utilizarea pozitivă a TIC și a rețelelor sociale .
Capitolul 3 , Sănătatea integrală și durabilitatea mediului , tratează probleme precum : consumul responsabil , reciclarea , grădinile școlare , educația în domeniul economiei familiale ca bază a unei vieți cotidiene durabile .
În capitolul 4 , Bune practici și instrumente practice pentru educația emoțională și sănătății integrale durabile în învățământul secundar / liceu , sunt prezentate instrumente de lucru , exemple de bune practici care au fost deja folosite în alte proiecte naționale sau internaționale în Europa și în lume . Unele dintre ele prezintă exemple de activități specifice și detaliate care pot fi ușor aplicate în clasă .
Bunele practice au fost organizate în concordanță cu tema propusă , care include învățarea emoțională socială ( Instrumente A ) și alte aspect ale sănătății integrale durabile , menite să pună în acțiune valorile mediului înconjurător în școli ( Instrumente B ).
Prezentăm în continuare un instrument , intitulat „ Colorează-ți starea de spirit !”, propus de Liceul Teoretic „ Emil Racoviță ” Vaslui , folosit pentru a crește interacțiunea între elevi și profesori și pentru a ajuta pe toată lumea să acorde mai multă atenție propriilor sentimente și stări de spirit , nu doar informațiilor și situațiilor formale .
Obiectivele activității sunt : creșterea , conștientizarea și recunoașterea diferitelor emoții , creșterea nivelul de bunăstare emoțională și spirituală , stimularea acceptării de sine , promovarea sentimentelor pozitive , îmbunătățirea abilității de a face față situațiilor dificile .
În fiecare dimineață , timp de o săptămână , fiecare elev alege o culoare în momentul în care intră în sala de clasă , în funcție de starea de spirit , și o postează pe o tablă . Culoarea și semnificația
�Pagina
de start 49 Cuprins�