Fii Erasmus, trăiește experiența!_NR_3_2024 Anul școlar 2023-2024 | Page 118

FII ERASMUS , TRĂIEȘTE EXPERIENȚA ! NR . 3 / 2024
Diversitatea de gândire a unor elevi din medii diferite cu perspective diferite a fost benefică și a contribuit la atingerea obiectivelor comune . Elevii s-au ajutat reciproc pe teren la plantat , ecologizat sau reciclat , au lucrat în echipe mixte în online , lucrul în echipă crescând motivația și angajamentul , deoarece elevii din echipe s-au simțit responsabili unul față de celălalt . Colaborarea eficientă a dus la realizarea mai multor activități în Săptămâne Altfel și Săptămâna Verde astfel că a crescut productivitatea elevilor , deci și succesul proiectului . Dezvoltarea competențelor verzi au rolul de a conștientiza importanța practicilor sustenabile în activitățile curente din școală , întâi să acționăm local pentru a deveni apoi global .
Consider că proiectul a adus plus valoare care se vede în îmbunătățirea cunoștințelor elevilor despre conceptul de dezvoltare durabilă / energie verde , gradul de motivare şi optimizare a relaţiilor interpersonale şi sociale , formarea inteligenței ecologice în rândul lor . Elevii au realizat că stilul de viață și deciziile de consum au un impact grav asupra planetei și trebuie abordate comportamente eco pentru a reduce acest impact . Corelarea acțiunilor ecologice cu voluntariatul și implicarea în activități extrașcolare reprezintă un mijloc important în dezvoltarea personală a fiecărui elev . Aceasta încurajează devenirea cetățenilor activi în comunitatea în care trăim și dezvoltarea respectului pentru mediu și pentru ceilalți oameni .
OBICEIURI
ȘI TRADIȚII DE IARNĂ
Prof . MIHĂIUC Teodora Nicoleta Liceul Tehnologic “ Ion Mincu ”, Vaslui
Sărbătorile de iarnă reprezintă un motiv de bucurie atât pentru adulți cât și pentru copiii care așteaptă cu nerăbdare momentul primei zăpezi , al colindelor , împodobirii bradului și nu în ultimul rând pe Moș Crăciun . În ansamblul culturii populare , tradiţionale , obiceiurile formează un capitol important , deoarece întreaga viaţă a omului , munca , diferitele ocupaţii , relaţiile cu semenii şi întruchipările mitologice erau şi în trecut „ întreţesute ” de acestea .
Ca domeniu interdisciplinar , folclorul integrează aspecte nu numai ale psihologiei și sociologiei ci și a altor stiințe despre om , natură și societate . Învățarea obiceiurilor și tradițiilor prin joacă , reprezinta un prilej pentru profesori și elevi să se apropie de propriile origini și să se familiarizeze cu celelalte culturi .
În învăţământ , o condiţie de bază a succesului şcolar o reprezintă creativitatea , aceasta fiind întâlnită atât în activităţile de predare cât şi în cele de evaluare . Având în vedere faptul că predarea centrată pe elev se află în directă relaţionare cu creativitatea , am ales această temă în încercarea de a împărtăși idei care să ne ajute să le asigurăm elevilor noștri o educație de calitate .
Cu această ocazie , elevii Liceului Tehnologic “ Ion Mincu ” din Vaslui au luat parte la un proiect eTwinning inedit în care și-au pus în aplicare creativitatea și aptitudinile lingvistice . Prin acest proiect , ne-am propunem să dezvoltăm spiritul de inițiativă , să îmbunătățim comunicarea atât în limba maternă cât și în limba engleză și prin schimbul de bune practici să promovăm diversitatea , lucrul în echipă și originile europene . Proiectul și-a propus să valorifice potențialul creator al copiilor privind capacitatea acestora de a creea texte literare , picturi și de pune în scenă un moment artistic .
Proiectul a început cu partea introductiva , în care elevii s-au prezentat și s-au familiarizat cu ceilalți elevi din Grecia și Turcia . De asemenea , fiecare liceu a propus câte un logo reprezentativ pentru a evidenția tema proiectului , iar mai jos este atașat logo-ul câștigător .
�Pagina de start 118 Cuprins�