” Akusto auttaa varsinaisen paikallisen kohteen lisäksi itse sähköjärjestelmän toimintaa, mitä perinteinen dieselgeneraattori ei tee. Akkujen haittapuolena on niiden vielä toistaiseksi kallis hankintahinta”, kehityspäällikkö Juha Karppinen Helenistä arvioi.
”
Vanhaan diesellaitteistoon voidaan uusia ohjausjärjestelmä.
MODERNISSA YHTEISKUNNASSA on paljon toimintoja, jotka vaativat häiriötöntä ja katkeamatonta sähkönjakelua. Maankaivutyöt, sähköverkon rakenneviat, myrskyt ja jatkossa myös uusiutuvan energian tuotanto saattavat tuottaa sähkönjakeluun katkoja ja häiriöitä, joihin on pakko varautua ennalta. Varageneraattorit ja akustot ovat verkkoyhtiöiden sähkönjakelun turvana ongelmatilanteissa.
Dieselgeneraattorit ovat perinteisesti olleet varavoimantuotannon peruslaitteistoja, joista on jo pitkä kokemus. Niiden ongelmana on pieni 10 – 15 sekunnin mittainen katko virrantuotannossa, kun generaattoria käynnistetään.
Esimerkiksi tietokoneet ja monet sairaalalaitteistot ovat hyvin kriittisiä sähkökatkojen osalta. Siksi niiden turvaksi on kehitetty akustoja ja UPS-laitteita, jotka pystyvät ongelmatilanteissa tuottamaan ja syöttämään kohteeseen varavirtaa välittömästi, ilman katkoja.
Siirrettävä dieselvoimala avuksi” Melkein jokaisella verkkoyhtiöllä on ainakin yksi tai kaksi siirrettävää dieselgeneraattoria. Yleensä verkkoyhtiöt hankkivat meiltä siirrettäviä dieselvaravoimakontteja, joita voidaan nopeasti siirtää eri kohteisiin tarpeiden mukaan”, projektipäällikkö Henrik Park-Björklund Machinery Oy: stä kertoo.
Varavoimalaitteisto voi olla traileriratkaisuna tai suoraan itse kuorma-autoon tehtynä.
” Eräässä verkkoyhtiössä todettiin, että aina löytyy kuski autolle, mutta ei välttämättä löydy kuorma-autoa, johon trailerin voi kytkeä. Siksi 1 000 kVA varavoimayksikkö asennettiin suoraan kaksiteliseen kuorma-autoon.”
26 enertec 1 / 2017