edukacija kozmetika | Page 10

Razlikujemo nekoliko vrsta pedikure:

- Estetska pedikura koja je opuštajuća uz obradu raznim kupkama i kremama.

- Klasična pedikura u kojoj se obrađuje skraćivanje noktiju i zadebljala koža.

- Medicinska pedikura u kojoj se pored zadebljale kože i obrade noktiju rješava i problematika nogu i noktiju, kao što su urasli nokat ili kurje oči.Moderni pedikerski saloni opremljeni su medicinskim instrumentima, preparatima za njegu nogu, podološkim brusnim aparatima, te raznim sistemima za ispravljanje bolno uraslih noktiju i problema stopala.

Građa noktiju

Glavna građevna tvar noktiju je keratin, tvar proteinskog porijekla. Ostali važni sastojci su sumpor, cink, kalcij i fosfolipidi. Dužina i oblik noktiju ovise o obliku kosti jagodice prsta. Jakost noktiju ovisi o njihovom sastavu, duljini i obliku. Nokat je 1000 puta propusniji za vodu od kože i 100 puta više gubi vodu nego koža nakon vlaženja. Nokte bi stoga trebalo mazati zaštitnom kremom kako bi se vratila izgubljena voda. Gubljenjem vode, nokat postaje krhak, a kod čestog vlaženja mrvi u slojevima..

Boja nokta uvjetovana je krvnim žilicama koje se nalaze ispod nokta. Vidljivi dio nokta je mrtav, a živi dio tvz. Matriks ili korijen nije vidljiv. Nalazi se ispod kožnog nabora na vrhu nokta. U matriksu nokta stalno se dijele stanice i tako nokat raste. Svaka ozljeda matriksa ili griženje noktiju može zaustaviti rast noktiju zauvijek.

Nokat je sa strane zaštićen nježnom kožicom koja ga štiti od prodora mikroorganizama i vanjskih tvari. Ukoliko tu kožicu odstranjujemo nastaje upala tzv. zanoktica okolnog tkiva, koja zna biti jako bolna. Kod rezanja noktiju rubovi moraju biti ravni, a nokat mora imati oblik blago savinutog polukruga. Time ne samo što jačamo nokat nego sprečavamo njegovo urastanje u meso.

Marina Brenc

Edukator-majstor pedikure

medicinska pedikura

“dezinfekcija i Sterilizacija”uz educirano osoblje najvažnija je za svaki salon medicinske pedikure i kozmetike.