EDUCAŢIE DE CALITATE , UN PAS SPRE ANTREPRENORIAT EDIŢIA I
companiei partenere în cadrul expoziţiilor şi târgurilor firmelor de exerciţiu . Experienţa şi acreditarea şcolii , pe diferite domenii de calificare , ca furnizor de formare pentru adulţi permit şcolii să deruleze programe de formare profesională şi consiliere pentru angajaţii din firmele partenere . Avantaje pentru unitatea de învăţământ Metoda de învăţare „ firma de exerciţiu ” permite orientarea către o ofertă de şcolarizare atractivă şi care să adauge valoare celei existente . Ca mijloc de promovare pe plan local , naţional şi internaţional aduceun plus de credibilitate pentru învăţământul profesional şi tehnic în mediul de afaceri . Oportunităţile încheierii de noi parteneriate , în diverse domenii , asigură o legătură puternică la nivel de comunitate . Dezvoltarea unei imagini pozitive a şcolii , la nivel naţional şi internaţional , atrage elevi şi profesori de calitate , cu reale competenţe în domeniu . Profesorul are un rol hotărâtor în procesul de pregătire în sau prin intermediul Firmei de exerciţi . El trebuie să aibă , în primul rând , aptitudini şi cunoştinţe de management . Rolul său este diferit- el trebuie să sprijine activitatea , să o coordoneze , să planifice şi să controleze .
Un moment foarte important în viaţa unei firme de exerciţiu îl constituie participarea la târgurile de profil .
Pregătirea unui astfel de târg presupune implicarea tuturor membrilor echipei . Fiecare dintre ei capătă sarcini precise de ducerea la bună îndeplinire a cărora depinde succesulîntregii echipe . Materialele pregătite pentru un astfel de târg pun în valoare imaginaţia şi îndemânarea elevilor . Deci pare o joacă , fără să îşi dea seama , ei îşi exersează astfel o serie deabilităţi legate de punerea în valoare a produsului , de promovarea acestuia care le vor fi utile peviitor la locul de muncă .
Pregătirea standului îi face pe elevi să-şi folosească la maxim resursele , să-şi pună în valoare imaginaţia şi să-şi folosească potenţialul inovativ . Târgul efectiv este un moment de întâlnire a diferitelor firme de exerciţiu . Deci activează îndomenii diferite ( de multe ori legate de specificul şcolii ), târgul este un prilej de evaluare şiautoevaluare a muncii depuse în cadrul firmei . Aici , elevii îşi văd rezultatul mucii lor princomparaţie cu ceea ce au realizat ceilalţi . Este un moment de măsurare a puterilor , dar şi un moment de inspiraţie . Negocierea tranzacţiilor între firme naşte o competiţie reală între participanţii la târg . Este momentul în care este pusă în valoare abilitatea de bun negociator a elevului . Ca şi în realitate , în cadrul fiecărei echipe sarcinile sunt împărţite : dacă unii membri sunt responsabili cu promovarea produsului şi atragerea clienţilor , alţii răspund de negocierea efectivă a vânzării , iar alţii sunt cei care se ocupă de întocmirea documentelor . Această împărţire a sarcinilor , dă o primă indicaţie cuprivire la calităţile specifice ale fiecărui elev în parte .
În cadrul echipei , diferenţierea sarcinilor se face pe principiul “ omul potrivit la locul potrivit ” ţi astfel fiecare membru află care sunt punctele sale forte în cadrul firmei dar şi care sunt punctele sale slabe . Este foarte important ca elevul să înţeleagă aceste lucruri pentru că , alegerea unei
6