EcoTeeen Aprilie 2014 | Page 7

La origine construcţii medievale cu rol de locuinţe, destinate totodată să protejeze familiile nobiliare şi să simbolizeze autoritatea într-un domeniu feudal, de-a lungul timpului castelele au dat frâu liber imaginaţiei. Un castel impune respect şi admiraţie, iar ca şi construcţie este foarte interesant. Mai interesante sunt, însă, legendele care se ascund în spatele acestora.

Deşi nu este o construcţie medievală asemeni surorilor lui deoarece aparţine secolului XIX, este unul dintre cele mai frumoase castele ale României, cu o legendă mult discutată: castelul „Iulia Hasdeu”. Iulia a fost fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu (mare istoric şi filozof român). Aceasta a murit la vârsta de 19 ani, răpusă de tuberculoză. Legenda spune că la şase luni de la moartea acesteia, în marie 1890, pe când stătea la masa de scris, Bogdan Petriceicu Hasdeu a trăit o experienţă care l-a marcat pentru tot restul vieţii: mâna i se puse într-o mişcare fără astâmpăr cinci secunde, iar pe foaia albă de hârtie din faţa lui stătea scris: „ Je suis heureuse; je t'aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Julie Hasdeu (Sunt fericită. Te iubesc. Ne vom revedea. Asta ar trebui să-ţi fie îndeajuns. Julie Hasdeu )”. Din câte se spune, relaţia dintre cei doi a fost atât de puternică, încât moartea fetei nu a făcut decât să-i apropie într-un mod… neobişnuit.

După acest incident, filozoful a înţeles că, deşi o legătură fizică cu fiica sa este imposibilă, rămâne legătura spirituală. Fasinantă este camera de spiritism în care filozoful lua legătura cu fiica sa. Camera, perfect întunecată, are o gaură într-un perete prin care avea acces “spiritul Iuliei”. Obsesiv îi invoca spiritul şi, ajutat de specialişti, a hotărât să construiască un castel, în care spiritul Iuliei să poată sălăşlui. Se spune că planurile bizare de construcţie ale acestui monument au fost transmise chiar de Iulia, în timpul unei şedințe de spiritism . Oamenii de prin acea zonă susţin că spiritul Iuliei Hasdeu bântuie şi astăzi încăperile straniului castel.

Printre castele şi legende

legende