Dossier pedagògic ZOOM Dossier_pedagogic_ZOOM | Page 17

Si et vols anar entrenant abans amb un altre estil musical , escolta el tema The Flintstones en la versió de Jacob Collier 3 ; els teus peus tenen absolutament prohibit perdre el « tempo » de la música !
Quan siguis a l ’ Auditori no oblidis reviure la sensació de velocitat que has experimentat a l ’ aula al dur a terme aquesta activitat . Respira amb els músics de la JONC !
6 . Imagina , experimenta i valora la tendresa de Toldrà
6.1 Nocturn , 2n moviment del quartet Vistes al Mar
Un moment especial i sonor viscut pels músics de la JONC aquest dia fa que el nostre recorregut musical faci un gir de 360 graus . Escoltem aquest nocturn de Toldrà i de sobte paraules com delicadesa , tendresa , melancolia , enyorança , calma ... ens envaeixen la ment i l ’ ànima . Però com pot transmetre , un intèrpret , les seves emocions al públic o , com pot arribar a encomanar un determinat estat emocional com si es tractés d ’ un refredat . Prèviament ho haurà de poder experimentar ell . I com ho pot fer això ? Molt senzill , buscant-ho en tot allò que l ’ envolta : en les situacions quotidianes , en les relacions familiars o d ’ amistat , en la natura , en l ’ art ... En definitiva , cercant el que tots els artistes cerquen : inspiració ! Com a músics ens cal imaginar , experimentar i valorar el que el compositor ha deixat escrit per poder-ho interpretar .
Tot això ho hem de provar de fer plegats :
Organitzeu-vos per grups . Trieu una fotografia , un poema o una pintura que us agradi i parleu entre vosaltres sobre la sensació , o sensacions , que us transmet i les emocions que us provoca . Després en podem fer una improvisació musical . La base de la nostra improvisació podrà ser una cançó , el so d ’ uns determinats instruments o petits sons vocals ... Us donem unes quantes idees pràctiques que podeu fer servir : dividir les frases musicals amb preguntes i respostes , començar amb un so pedal que estigui sempre per sota dels altres sons , utilitzar dinàmiques ( fortes , pianíssims , mezzofortes , contrasts ...), anar canviant el membre del grup que s ’ encarrega de presentar , musicalment parlant , el tema , utilitzar silencis molt expressius – un recurs que a l ’ hora d ’ improvisar sovint s ’ oblida –, o fer servir qualsevol altre recurs que la vostra imaginació descobreixi .
Llavors ens prepararem per a la interpretació . Com ens concentrarem ? Com ens sincronitzarem ? Quina presència tindrem al petit escenari de l ’ aula ? Aconseguirem transmetre les nostres idees al públic ? Més tard , presentarem l ’ obra als altres companys de l ’ aula 4 . Què us ha transmès ?, els preguntarem . Escoltarem la descripció que ens facin de les impressions que han tingut al sentir la música i mostrarem la fotografia o la pintura o llegirem el poema . Hi ha coincidències ?
Acabarem escoltant tots junts l ’ obra de Toldrà 5 . Comentarem els elements proposats i que utilitza el compositor per transportar-nos davant del mar i veure ’ l amb els seus ulls .
Quan estiguis a l ’ auditori deixa que els músics et donin el primer so . Sense dubtar-ho , agafa ’ l fort amb la mà i no el deixis escapar fins que finalitzi l ’ obra . Sentiràs les sonoritats de la corda que
3
Trobaràs l ’ exemple musical a l ’ apartat « Enllaços ».
4
Com a mestres és molt important el feedback que donem als estudiants un cop presentada la producció . A l ’ apartat « Materials » us proposem llegir un capítol del llibre « Crear o improvisar con movimiento y música » que ens pot donar moltes idees .
5
Us proposem a l ’ apartat « Enllaços » escoltar i observar el Quartet Debussy . Les expressions i mirades dels intèrprets donen peu a comentar tot el que s ’ ha treballat fins ara .
Dossier pedagògic Zoom