c ) El seu caràcter festiu i ballable , i que convida el públic a participar cantant amb fragments tipus pregunta-resposta .
EXEMPLE
Aquestes tres característiques són molt evidents al tema Get Up Stand Up de Bob Marley , en la següent versió en directe :
https :// www . youtube . com / watch ? v = F69PBQ4ZyNw ( es pot localitzar el video al cercador de youtube per “ Bob Marley Get Up 1980 ”)
1 ) Després d ’ un breu discurs del cantant , la percussió fa un característic toc sobre la caixa ( 0 ’ 22 ”) i comença la cançó , primer amb una introducció instrumental , i tot seguit les paraules “ Get Up Stand Up ” que coincideixen amb el primer contratemps de la guitarra ( 0 ’ 37 ”) que marcarà aquest ritme durant tota la cançó . 2 ) La lletra ( que apareix a la descripció del video ) convida la gent a moure ’ s pels seus drets : “ Aixeca ’ t , posa ’ t dret : defensa els teus drets ; no renuncïis a la lluita ”. 3 ) Hi ha fragments participatius de pregunta-resposta amb el públic ( 4 ’ 15 ”; 5 ’ 51 ”) i les imatges mostren el públic ballant .
L ’ imperi del contratemps La música popular jamaicana amb més èxit als anys 50 era el mento , un estil amb una base rítmica d ’ origen africà molt potent i influències de ritmes caribenys . Però la música que arribava dels Estats Units també ho feia amb força , i gràcies a estils com el Jazz , el Rhythm and blues i el primer Rock and Roll , a Jamaica es va desenvolupar l ’ ska i , ja als anys 60 i incorporant també la influència del Twist , un altre gènere : el rocksteady . Tots aquests estils es basen en el contratemps ( offbeat ), és a dir , en marcar de forma evident ( amb la percussió , la guitarra rítmica o el teclat ) els temps febles del compàs .