Fonts sonores relacionades [ a l ’ apartat Materials ] - Polet shmelya ( El vol del borinot ), NIKOLAI RIMSKI-KÓRSAKOV ). Enregistrament en àudio i en vídeo de l ’ obra a càrrec de l ’ Orquestra Nacional russa .
Per acompanyar aquesta obra , us proposem el poema L ’ ocell de NÚRIA ALBÓ :
“ L ’ ocell té plomes I un bec petit I quan té gana ... Caça un mosquit !”
Aquest poema parla dels insectes i també dels ocells , tan presents en tot el concert . A més , podeu relacionar el suspens del penúltim vers amb un dels elements protagonistes del concert : el discurs musical amb aturades .
Us presentem una forma de recitar el poema amb els nens i les nenes :
- Tingueu a punt un referent visual per a l ’ ocell ( un ocell de joguina , de peluix , una màscara ..) i un altre per al mosquit ( un botó , un tap d ’ ampolla fosc , un mosquit de joguina ...). En trobareu un exemple de cada a l ’ apartat Materials . Proposem que el mosquit vagi lligat amb fil de pescar i que resti invisible als nens , durant el principi del poema .
- Doneu els dos objectes a dos nens voluntaris . Demaneu al nen o a la nena que té l ’ ocell que es posi davant de la resta del grup durant el principi del poema , i al nen o a la nena que té el mosquit agafat pel fil que no l ’ ensenyi fins que arribi el moment .
- Comenceu a recitar el poema situant-vos al costat de l ’ infant que té el referent de l ’ ocell .
- Quan arribeu al vers , “ I quan té gana ...” demaneu a tots els nens i nenes que fan de públic que facin un so d ’ insecte amb la veu , com ara “ tzzz ” o “ tssss ”. Quan ho trobeu oportú , acabeu el poema dient “ caça un mosquit !” i ajudeu l ’ infant que té el mosquit a treure ’ l de cop i a passejarlo pel mig dels nens del públic , que seguiran fent el so del mosquit fins que el portador del mosquit el torni a desar al seu lloc .
Quan hàgiu recitat el poema diverses vegades , els infants ja gairebé no necessitaran ajuda i podreu demanar que els nens o les nenes del públic siguin els que reciten mentre els dos voluntaris manipulen els objectes .
Creació : Jugar amb els sons que podem fer amb la veu té moltes possibilitats creatives . Podeu jugar a fer sonar un mosquit , fent un so més fi , o una mosca , fent un so una mica més fosc . Podeu jugar a fer sons d ’ estols d ’ ocells , d ’ eixams d ’ abelles , etc .
Una altra possibilitat creativa és posar so a tot el poema de Núria Albó . Durant els primers versos podeu fer sons d ’ ocells i en els darrers , sons de mosquits . En el moment del suspens podeu fer una aturada . Quan surti molt bé , podeu deixar de recitar el poema i fer només els sons , avançant cap a la creació .
Dossier pedagògic Planeta Clarinet