Dossier pedagògic Planeta Clarinet Dossier_pedagogic_Planeta_Clarinet_18_19 | Page 68

19 . Polet shmelya ( El vol del borinot ) – NIKOLAI RIMSKI-KÓRSAKOV
Presentació de l ’ obra El cèlebre Vol del borinot és un interludi orquestral de l ’ òpera El conte del tsar Saltan , escrita pel compositor rus Nikolai Rimski-Kórsakov . L ’ obra correspon al final del tercer acte de l ’ òpera , quan el príncep ( el fill del tsar ) és convertit màgicament en un insecte volador . En El vol del borinot es pot apreciar la gran habilitat de Rimski-Kórsakov per a l ’ orquestració ; l ’ art d ’ escriure o adaptar la música per ser interpretada per l ’ orquestra . El compositor aconsegueix fer sonar l ’ orquestra com si fos un borinot volant erràtic i a una gran velocitat .
Els Barcelona Clarinet Players interpreten un arranjament de Béla Kóvacs per a quartet de clarinets que conserva els elements que Rimski-Kórsakov va pensar per a l ’ obra : un tempo molt ràpid i una melodia cromàtica en la qual les distàncies entre les notes són molt curtes , imitant el so del borinot volant . Aquests elements fan que la peça sigui d ’ una alta exigència tècnica per als intèrprets .
En aquest moment del concert els clarinets es troben amb un borinot , en un canyissar . La canya és un element molt important en el clarinet , ja que és la que produeix el so .
Elements musicals destacats Imitació del so d ’ un animal Tempo molt ràpid
Objectiu de la proposta - Vivenciar el so que simula un borinot i parlar-ne . - Vivenciar el tempo ràpid de l ’ obra .
Descripció de la proposta Per assolir els dos objectius de la proposta , proposem que els nens i les nenes expressin l ’ obra corporalment , desplaçant-se per l ’ espai ràpidament fent de borinots i “ borinotes ”. Aquest tipus d ’ activitat sol excitar força els nens i les nenes i , per tant , cal triar molt bé l ’ espai i el moment en què es du a terme . Podeu fer-la fora de la classe o al pati ; pot ser una activitat de moviment després d ’ una música molt tranquil · la o pot servir-vos per obrir o tancar l ’ estona de música . Proposem que proveu de fer de borinots vàries vegades abans de fer-ho amb música per tal que els nens puguin fer l ’ activitat d ’ escolta amb moviment ja més tranquils .
Quan hagueu escoltat l ’ obra diverses vegades , podeu parlar amb els infants sobre el so de l ’ obra i també el so dels borinots . Per iniciar la conversa podeu preguntar-los “ Per què fem aquest moviment en aquesta obra ?” “ Què som ?” “ Quin animal som ?” ” Quin so fa aquest animal ?”...
Per anar més enllà ..
- Per presentar l ’ obra podeu fer servir un conte , una cançó , un poema o la imatge d ’ una mosca , abella o borinot . Això pot ajudar els nens i les nenes a situar-se en el context de l ’ obra i a poder parlar del so dels borinots i del so dels clarinets .
- En el context del concert i del llibre-CD seria bo trobar un moment per parlar amb els infants de la canya del clarinet . Podeu mirar d ’ aconseguir una canya en desús d ’ algun clarinet i mirar-vosla bé . També podeu mirar d ’ aconseguir un tros de canya sense tallar ni tractar , examinar-la , provar de fer-la sonar . [ En teniu una imatge a l ’ apartat Per saber-ne més .]
Dossier pedagògic Planeta Clarinet