5
subjectivitat . Les tries fetes segons aquest criteri no ens fan descobrir res que no coneguem i , per tant , acostumen a ser més fruit de les nostres mancances que no pas dels nostres coneixements .
En definitiva : els joves programadors han arribat a la conclusió ( que volen traslladar als vostres alumnes ) que el gust s ’ educa . I que a base d ’ escoltar la música i treure ’ n l ’ entrellat , allò que d ’ entrada podia xocar o resultar poc atractiu , acaba agradant . És el cas , per exemple , de la Circus Polka d ’ Igor Stravinsky , que han suggerit d ’ aparellar amb l ’ Annen-Polka de Johann Strauss II .
El treball per projecte
Malgrat que , com us hem dit al primer paràgraf d ’ aquesta secció , aquest dossier no és ben bé un dossier convencional , esperem que en pugueu treure profit i que pugueu plantejar algunes de les reflexions i activitats que us proposem . Hi insistim : aquestes propostes recullen en gran mesura la manera com els joves que han programat el concert voldrien haver treballat la música als seus centres de secundària .
Atesa la diversitat d ’ enfocaments que feien els joves , creiem que les propostes que us oferim en aquest dossier no s ’ han de treballar necessàriament en l ’ àmbit de l ’ assignatura de música . Sense ànim de plantejar una reorganització dels horaris de cada centre , seria magnífic poder fer un petit projecte al voltant d ’ aquest concert per treballar-ne el programa des de diversos punts de vista . Fins i tot , els joves programadors suggerien treballs extensos al voltant del programa del concert , amb la confecció d ’ un vídeo , d ’ un relat o d ’ un còmic sobre alguna o algunes de les músiques .
S ’ arribi o no a aquest extrem de creativitat , per als joves el fet de trencar l ’ statu quo de les assignatures com a compartiments estancs de coneixements es correspondria amb un altre statu quo que consideraven que era necessari trencar : el dels convencionalismes , els estereotips , els prejudicis i les barreres associades al món de la música clàssica .
I el primer d ’ aquests estereotips és el de l ’ elitisme i la seriositat , que ràpidament van quedar fets miques . Després d ’ assistir a un concert i esperar-se a la sortida d ’ artistes , els joves van tenir la revelació sorprenent ( sí !) que els músics eren « persones normals i corrents ». Això va succeir quan van veure que aquells senyors que a dalt de l ’ escenari van vestits « com pingüins » i que semblen tan seriosos i allunyats dels espectadors , sortint del concert van en vambes , fan broma entre ells i queden per anar a prendre alguna cosa després de la jornada laboral .
Dossier pedagògic : Clàssicament joves