Dossier pedagògic Clàssicament Joves Dossier_Pedagogic_Classicament_Joves | Page 29

29
Us proposem visualitzar aquestes dues escenes i — a partir de les idees que en pugueu treure — elaborar un guió per a una escena . Si teniu possibilitat de fer-ho , fins i tot podeu gravar l ’ escena en vídeo i editar-la amb la música . Estigueu atents al timing i als cops d ’ efecte per quadrar imatge i so .
Danses romaneses
Activitat 1
Proposeu als alumnes de seguir la partitura de la música de Bartók . És la scrolling score de la versió orquestral interpretada per Iván Fischer i la Budapest Festival Orchestra :
https :// www . youtube . com / watch ? v = Wk7QAQEw4ZI . Aquí teniu també una versió orquestral , però amb la partitura de la versió per a piano , que els serà més fàcil de seguir :
https :// www . youtube . com / watch ? v = A02X9 _ w3DWA . També podeu veure la interpretació que en fan aquests dos joves , en la versió per a piano i violí :
https :// www . youtube . com / watch ? v = A02X9 _ w3DWA .
Activitat 2 Escolteu aquesta tonada popular romanesa :
https :// www . youtube . com / watch ? v = vEfPHrBxtWA & list = PLCkDS4wAQ9cSGVCyOJau14Ip63ynqic Bk . Compareu-la amb el tractament que fa Bartók de les melodies de les seves danses .
Podeu escoltar també aquesta interessant proposta i fer el mateix exercici . Aquí les Danses romaneses són interpretades en la versió orquestral , precedides per una recreació feta per un grup de música popular romanesa : https :// www . youtube . com / watch ? v = 4HAIHSqiwAA
Activitat 3
Creieu que el més important d ’ una música és la melodia ? Si es fa una composició sobre una melodia popular , es pot parlar de composició ? Plantegeu aquestes preguntes als alumnes i després comenteu el següent text de Béla Bartók :
« Hem de preguntar-nos com pot influir la música del camp en la música artística . […] Hem de distingir dues maneres d ’ arranjar cançons populars que flueixen sense línies frontereres .
De vegades , l ’ acompanyament , el preludi , postludi o interludi tenen importància secundària : no són altra cosa que el marc en el qual s ’ enquadra el més important , que és la melodia popular , com una pedra preciosa en el seu encast . D ’ altres vegades passa al revés . La melodia popular és només un pretext i el principal passa damunt seu o al seu voltant .
Aquests dos tipus d ’ elaboració estan units entre ells per multitud de graus de transició , de manera que de vegades és molt difícil decidir quin element domina . El que sí que és important és que el revestiment musical amb el qual vestim la melodia derivi del caràcter , de les característiques explícites o implícites que es troben a la melodia ; és a dir , que la melodia i tot el que s ’ hi afegeix tinguin una unitat indivisible .”
Dossier pedagògic : Clàssicament joves