Dilhâne Ekim ekim | Page 32

Eşrefoğlu ’ nun Huzuruna Ayaklarımdan Evvel Gidiyor İdi Yüreğim …
Yazı

Tâhir Ceyhun Yıldız

Zîrâ nefis hep yanlışı , kötülüğü emreder . Bizim içimizde Hazret ’ in huzuruna varmak meyli var ise , hakikatte bu meyli yüreğimizde halk eden Hz . Allah ’ tır , buna inanırız biz .
Nazan Bekiroğlu kitabında diyor ya : “ Sen öyle çağırmasan , ben böyle gelmezdim ” Biz bu sözü Eşrefoğlu Hazretleri ziyaretimiz için şöyle tebdil ettik : “ Hazret-i Allah bizi oraya nasib etmese idi , Eşrefoğlu Efendimiz bizi huzuruna çağırmasa idi , bizim yolumuz ayaklarının dibinden geçse bile varamaz idik .”
Eşrefoğlu Hazretleri kimdir ?
Anadolu ’ nun kandili , Anadolu ’ yu ayakta tutan temel direklerden biri dediğimiz , adını anmakla dilimizin , dudağımızın ; adını yazmakla kalemimizin , kağıdımızın bereketlendiği Eşrefoğlu Rûmî Hazretleri , Bursa ’ nın İznik ilçesinde doğmuş . Eşrefoğlu Hazretleri ’ nin asıl ismi Abdullah , babasının ismi Eşref ’ tir . Babasının ismi ile meşhûr olduğu için ‘ Eşrefoğlu , Eşrefzâde ’ denmektedir .
Babasının terbiyesinde büyüyen Eşrefzâde Abdullah , İznik ' te bulunan medreselerde çeşitli âlimlerden ders alarak zâhirî ilimlerde üstün başarılar elde etti . Sonra Bursa ' da , Padişah Çelebi Mehmed ' in medresesinde tefsir , hadis ve fıkıh ilimleri üzerinde söz sâhibi olan âlimler derecesine yükseldi . Buradan mezun olunca , Bursa ' da müderrislik yapan Alâeddin Ali hazretlerinin yardımcısı oldu ve Çelebi Mehmed Han Medresesi ’ nde ders veren Eşrefoğlu Rûmî , kendini tasavvuf yoluna muhtaç hissetti ve nefsini terbiye etmek için kendi kendine uğraşmaya başladı . Bu yolda bir mürşid-i kâmil bulmanın şart olduğunu düşünerek kitaplarını dağıttı ve Bursa ' da Emir Sultan ' ın huzuruna giderek müridi olup , hizmetiyle şereflenmek istediğini bildirdi . Emir Sultan , Abdullah ' ın tasavvuf yolunun aşkıyla yandığını görünce onu , Ankara ’ ya , büyük veli Hacı Bayram-ı Velî ' ye gönderdi .
32