E d e b i y a t , Ş i i r v e F i k i r
E d e b i y a t , Ş i i r v e F i k i r
HEM TAHT HEM TÜRBE ASİYE EROĞLU
Şehr-i İstanbul ’ un seması , şehrin dört yanından yükselen ezan sesleriyle dolar günde beş vakit . Bu ilahî çağrılar İstanbul ’ un manevi atmosferini artırırken ezanların yükseldiği camiler ise şehrin güzelliğine güzellik , tarihine ise zenginlik katar .
İşte o camilerden biridir Şehzade Camisi …
Mimar Sinan ’ ın “ çıraklık eserim ” dediği , ardında hüzünlü bir hikâye bırakan Şehzadebaşı Camisi diğer adıyla Şehzade Mehmet Camisinin hikâyesi , bilen herkesin duygularına dokunuyor .
Osmanlı döneminde padişahların kendi adına yaptırdıkları camilere “ selâtin ” adı verilirdi . Bu camiler mutlaka padişahın kendi servetiyle yapılır , devletin hazinesinden bir kuruş alınmazdı . Cihan Sultanı Kanuni ’ nin de bu niyetle temelini attırdığı camiye Şehzade isminin verilmesinin nedeni ; 22 yaşında Saruhan Sancak Beyi iken Manisa Sarayında vefat eden oğlu Şehzade Mehmet ’ tir . Bu olay Cihan Sultanı da olsa bir baba olan Kanuni Sultan Süleyman ’ ı derinden üzer .
Şehzadebaşı Camisini diğer camilerden ayıran en önemli özelliği Şehzade Mehmet ’ e hem taht hem de türbe olmasıdır . Şehzade Mehmet ’ in kabri üzerinde gösterişten uzak , basit yapıda bir taht vardır . Tahtın kabrin üzerinde olmasının sebebi Kanuni Sultan Süleyman ’ ın oğlu Mehmet ’ i varisi olarak görmesidir .
Koca Sinan ’ ın mimari dehasının ilk basamağı Şehzadebaşı Camisi , kare planlı olup üstü yarım küre şeklinde bir büyük kubbe ve bunun etrafında dört yarım kubbeyle örtülmüştür . Dört köşede yarım küre , dört de küçük kubbe vardır . 18.42 m ’ lik kubbesi dört büyük yarım kubbeye yaslanır . Mimar Sinan yarım kubbe problemini ilk defa ele aldığı bu camide , dört yarım kubbeli ideal bir merkezî yapı meydana getirmiştir . Şadırvan avlusu 12 sütun üzerine 16 kubbeden oluşmaktadır .