CRISP #1 magazine ‘Don’t you design chairs anymore?’ CRISP #1 | Page 17

zorgvisie. nl

Caredroid over twee jaar beschikbaar voor ouderen—

Over twee jaar is een sociale robot beschikbaar die met eenzame of demente ouderen praat, hen motiveert te bewegen, en uitzoekt welke hulp ze het beste nodig hebben. Deze Caredroid gaat binnenkort voor de laatste onderzoeksfase aan de slag in Amsterdamse zorginstellingen, als Mentrum, Osira / Amstelring, Alzheimer Amsterdam. Dat meldt het dagblad Spits.
‘ De Caredroid kan zeker een forse kostenbesparing zijn in de toenemende zorgkosten’, stelt Matthijs Pontier, onderzoeker / psycholoog op de website van het dagblad.‘ De robot is sociaal-emotioneel intelligent, kan morele beslissingen nemen en communiceren. Dat kan betekenen dat de robot vraagt hoe een oudere zich voelt, of aanspoort tot het maken van een wandeling bijvoorbeeld. We stoppen veel patiëntenkennis van de zorgverleners in de robot. Ook leert de robot van haar ervaringen met patiënt,‘ leert’ hem / haar kennen en bouwt zo een persoonlijke relatie op.’ Voor dat doel heeft Pontier software voor emotionele intelligentie en moreel redeneren op elkaar aangesloten.
Prototype
De komende twee jaar kijken de onderzoekers naar de interactie tussen de doelgroep en de robots. Aan het eind van deze periode is er een prototype dat in productie genomen kan worden, voorspelt Pontier.‘ Het gaat er niet om dat de zorg vervangen wordt door de robot, maar dat deze een aanvulling is. Om bijvoorbeeld telkens opnieuw hetzelfde verhaaltje te vertellen aan iemand met dementie, daar heeft zorgverlener geen

Scientias. nl Sociaal intelligente robots: droom of werkelijkheid—

Er is geen twijfel over mogelijk: robots worden steeds slimmer en gaan in de toekomst steeds meer taken van de mens overnemen. Dat er al robots bestaan die u een glaasje water kunnen brengen is niets nieuws maar een robot waar u een gesprek mee kunt voeren wel.
Tijdens de boekpresentatie van Overal robots— Automatisering van de liefde tot de dood waren sommigen toch nog sceptisch. Zo dacht iemand dat robots nooit sociaal intelligent konden worden.“ Een robot stamt niet af van apen, mensen wel”. Ook waren mensen bang dat robots in onze samenleving zouden leiden tot desocialisering. Dr. Matthijs Pontier, werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam denkt dat dit wel mee zal vallen.“ Ik denk niet dat robots leiden tot desocialisering. Als robots zich sociaal-emotioneel menselijk gedragen, waarom zouden we dan onze menselijke vaardigheden verliezen? Sterker nog, robots worden succesvol toegepast om mensen met autisme meer sociaal vaardig te maken,” vertelt hij in een interview aan Scientias. nl. Pontier ontwikkelde een model dat robots sociale intelligentie geeft en is nu bezig met een model dat hen moreel kan laten redeneren.“ Een sociaal intelligente robot kan wel degelijk werkelijkheid worden”.

Wat dacht u toen u deze robot voor het eerst zag? Dacht u niet eerst aan een mens? Dat is helemaal niet zo vreemd; er zijn meerdere mensen die dit dachten. Philip lijkt zeer echt, maar schijn bedriegt: zodra hij begint te praten valt u op dat er iets niet klopt en dat kan u letterlijk rillingen bezorgen.“ De zogeheten Uncanney Valley theorie” vertelt Pontier.“ Als mensen iets zien dat op een mens lijkt maar toch ook weer niet, dan vinden zij dit beangstigend. Iets wat duidelijk niet tot onze soort behoort, vinden zij niet eng. Er is nog sprake van een duidelijke‘ mismatch’ tussen mensen en humanoïde robots. Deze laatste hebben al een menselijk uiterlijk, maar gedragen zich er niet naar en dat bezorgt velen de koude rillingen.” Pontier werkt sinds kort samen met Hanson Robotics. Samen willen zij binnen een paar jaar de modellen van Pontier op Philip K. Dick aansluiten. trouw. nl Robots in de zorg goede aanvulling, maar ze moeten gevoeliger worden—

Robots worden steeds slimmer. Ze kunnen bestaande zorg dan ook goed aanvullen: er zijn al robots om te knuffelen, veters te strikken en als huisdier. Maar als robots met mensen in contact komen, moeten ze ook gevoeliger worden.
Voor industriële en huishoudelijke taken, zoals auto ' s monteren, stofzuigen of grasmaaien, zetten we in toenemende mate robots in. In Nevada mogen sinds een jaar de eerste robot-auto ' s zonder bestuurder de weg op. Door samen een treintje te vormen passen er 273 procent meer auto ' s op hetzelfde wegdek. Auto ' s die zo ook nog eens veel zuiniger rijden.
Ook in de zorg kunnen robots ingezet worden. Een succesvol voorbeeld is Paro, een zachte witharige knuffelrobot voor ouderen met dementie. Uit onderzoek blijkt dat deze aaibare robots veel positieve effecten hebben op het welzijn van deze ouderen. Ook worden AIBO robothondjes ingezet om eenzaamheid te voorkomen bij ouderen in verzorgingstehuizen. Dit blijkt net zo effectief te zijn als het inzetten van een echte hond. Verder worden robots ingezet om emotie-training geven aan kinderen
Published— 2 Oct. 2012 Published— 1 Jul. 2012 Published— 27 Sept. 2012