CRISP #1 magazine ‘Don’t you design chairs anymore?’ CRISP #1 | Page 16

care droids in the press

SELEMCA addresses a hot topic and consequently has managed to generate a lot of press attention. Few people remain unaware of our aging society and the changes required in healthcare, and many are also interested to hear how caredroids learn to deal with difficult concepts such as emotions and ethics.

Product magazine Robots in de Zorg—

Het aantal ouderen met gebreken zal de komende jaren zodanig toenemen, dat het huidige bestand aan jongeren dat de zorg in wil bij lange na niet aan de vraag zal kunnen voldoen. Cijfers zijn overal te vinden, dus daar gaan we in dit artikel niet op in. Waar we wel op ingaan zijn de mogelijkheden en beperkingen die de inzet van robottechnologie met zich meebrengt. Kunnen we wat leren van de inzet van robots in de industrie hetgeen al decennia Published lang— Feb gemeengoed. 2012 is? zorg Wondere wereld— integratie van emotionele intelligentie in zorgrobots—

Samenwerking tussen mens en robot zal steeds vaker noodzakelijk zijn met de toenemende vergrijzing. En de tijd is er ook rijp voor. Robots worden steeds slimmer. Ze doen mensen in bad, brengen ze naar de wc en strikken de veters. Ook zijn er sociale robots, zoals Paro, een zachte witharige knuffelrobot voor ouderen met dementie. Of Alice. TvB Zorg duikt in deze wonderlijke wereld.
Matthijs Pontier werkt als postdoc bij CAMeRA( Center for Advanced Media Research) aan de Vrije Universiteit( VU) Amsterdam binnen het SELEMCA( Services of Electromechanical Care Agencies) project. Zijn achtergrond is Kunstmatige Intelligentie en Psychologie. Tijdens zijn promotieonderzoek ontwikkelde hij emotionele intelligentie voor computers. Over SELEMCA zegt hij:“ Dit project valt onder het door de Nederlandse overheid gefinancierde Creative Industry Scientific Programme( CRISP), een overkoepelende organisatie die zich richt op de ontwikkeling van een kennisinfrastructuur in de creatieve sector. SELEMCA kent diverse projecten. In elk project zitten verschillende partijen. In ons project zijn dat zorginstellingen, universiteiten en de creatieve industrie. De focus ligt op robots en‘ agents’. Het verschil? Wij noemen alles een robot. Maar bij een robot denkt iedereen aan een robot met een lichaam. Daarom maken we een onderscheid met‘ agents’. Dit zijn computerpoppetjes die op een beeldscherm te zien zijn. Ze hebben dus geen fysiek lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een poppetje op een scherm dat helpt bij zelftherapie.”
Speeddaten“ Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik op basis van psychologische en sociaal wetenschappelijke theorieën een computermodel ontwikkeld van hoe mensen zich sociaalemotioneel gedragen”, vertelt
Published— Jaargang 43, Matthijs

Technisch Weekblad Robots kunnen positieve bijdrage leveren aan de zorg—

Robots die kunnen helpen met patiëntenzorg schieten als paddenstoelen uit de grond. Hoewel de robots alleen zijn bedoeld als ondersteuning, is de acceptatie het grootste probleem.
Het Kivi Niria jaarcongres dat op 11 oktober plaatsvond, richtte zich dit jaar op de techniek binnen de zorg( zie pagina 7). Tijdens het congres keek de ingenieursvereniging of de inzet van techniek het tekort aan goed geschoold personeel kan opvangen en of de zorg wel behoefte heeft aan de tot nu toe beschikbare techniek.
1 Jan. 2013 Published— 20 Oct. 2012