Kehittämistyön pomppuinen alku
Huomioi ainakin nämä :
Kehittämistyön pomppuinen alku
Koska kansallinen tekoälyohjelma AuroraAI oli käynnissä hankkeen toiminnan alkaessa , pyrimme chatbottien kehittämistyössämme noudattamaan AuroraAI-bottiteknologian vaatimuksia . Kun AIRE-hankkeen bottikehitystyöhön soveltuva avoimen lähdekoodin RASA + Botfront -pohjainen alusta otettiin käyttöön lokakuussa 2021 , törmäsimme ennalta odottamattomiin haasteisiin alustan toiminnassa . Ongelmatilanteissa meillä ei ollut tietoa , milloin chatbotin erilaiset toimimattomuudet tai virheet johtuivat alustan tekniikasta , mitkä toimittajan alustaan tekemistä muutoksista ja mitkä omasta kokemattomuudesta juuri kyseisen käyttöliittymän suhteen . Emme siis tienneet , mikä on bugi , mikä alustan ominaisuus , ja mikä käyttäjästä johtuva virhe . Etenimme kehitystyössä kokeillen , varsin verkkaista kaksi askelta eteen – yksi askel taaksepäin -tahtia . Synkempinä hetkinä pohdimme , ettei koskaan pitäisi unohtaa , että tekniikka pettää aina , paitsi silloin kun se toimii . Olimme aluksi varsin sinisilmäisiä sen suhteen , että alusta ja käyttöliittymä toimivat aina kuten pitääkin . Vaati aikaa ja salapoliisityyppistä selvitystyötä ymmärryksen kasvattamiseen sen eteen , millaisia toiminnallisuuksia alustan ja käyttöliittymän yhdistelmältä voidaan odottaa . Huomasimme pian myös , ettei toiminta kolmannen osapuolen ( toimittaja ) kanssa ollut kovinkaan ketterää . Vastausten saaminen ongelmiin kesti aikansa ja jouduimme epätietoisina odottelemaan virhetilanteisiin ratkaisua . Tosiasia oli , että emme voineet itse korjata lähellekään kaikkia havaitsemiamme puutteita käyttöliittymän toiminnoissa , vaan olimme hyvin riippuvaisia alustatoimittajasta .
Bottialustallemme oli mahdollista luoda samanaikaisesti useita botteja . Alustateknologia ei siis ollut millänsäkään , vaikka kakkuja oli leipomassa yhtä aikaa monta leipuria . Tämä oli loistava ominaisuus ja mahdollisti kaikkien hankkeen työntekijöiden samanaikaisen perehtymisen Botfrontin toimintaan . Meillä bottien kehittämistyötä tehtiin ensisijaisesti yhdessä , siten siirtyi tietoa puolin ja toisin – osaamista karttui itse kullekin ihan huomaamatta . Tiimin viikoittaiset bottitoimintojen työpajat sisälsivät erilaisten bottien rakentamista , bottikuiskaamisen harjoittelua , virheiden kautta oppimista sekä chatbotin toimintalogiikkaan perehtymistä . Aivan ensimmäiset chatbotit ja keskustelupolut loimme ensin paperille , valkotauluille , Miroon ja Jamboardiin ! Ymmärrys pohjatyön tärkeydestä , kuten keskustelupolkujen suunnittelusta , intenttikirjastojen luomisesta , käsitekarttojen ja asiakasmatriisin hyödyntämisestä , oli vielä kovin alkutekijöissään , vaikka olimmekin tehneet hyvää työtä palvelumuotoilun parissa jo pelkästään chatbottien ihmiskeskeinen kehittämisote huomioiden . Mielestämme AIRE-projektin aikana onkin ollut erityisen tärkeää ymmärtää , että vaikkei botteihin rakennettavat keskusteludialogit olekaan rakettitiedettä , niiden luominen vaatii huolellista paneutumista ja suunnittelutyötä , jonka päälle ymmärretään parhaiten vasta , kun varsinaista kehitystyötä on tehty kädet savessa ja jälkeä testautettu autenttisilla käyttäjillä .
Huomioi ainakin nämä :
• Varaudu siihen , että tekniikka voi pettää – koska se tulee pettämään .
• Ota huomioon , että joihinkin työvaiheisiin kuluu todennäköisesti enemmän aikaa kuin alun perin on suunniteltu
• Ulkopuolinen toimija ei osaa lukea ajatuksia ! Työn sujuvoittamiseksi hyödynnä kaikki osaaminen mitä teiltä löytyy omasta takaa .
• Suunnitelkaa oma ja teille sopivin tapa työskennellä – meillä viikoittaiset työpajat toimivat parhaiten .
5 Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut