Chatbottien kehittämisprosessin kuvaus Kesäkuu 2023 | Page 4

Chatbottien kehittämistyön monimutkainen polku – mistä kaikki alkoi
Huomioi ainakin nämä :

Chatbottien kehittämistyön monimutkainen polku – mistä kaikki alkoi

Tämä kehittämisprosessin kuvaus on AIRE-hankkeessa ( 1.9.2021 – 31.8.2023 ) työskennelleiden asiantuntijoiden omakohtainen kokemus chatbottien kehittämistyöstä , sen riemuista ja kompastuskivistä . Olemme pyrkineet kuvaamaan mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja kronologisesti chatbotin kehittämisprosessin eri vaiheita , ja sitä miksi kehitystyöhön on meidän kokemuksemme mukaan hyvä varata riittävästi aikaa ja resursseja .
Ennen kuin AIRE-hanke ( AI in Rehabilitation ) näki päivänvalon , oli Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tehty paljon taustaselvitystä ja kehittämistyötä digitaalisen kuntoutuksen saralla . Varsinkin Etäkuntoutusta Keski-Suomeen -hanke ( EtäKS 1.12.2020 – 30.6.2021 ) avasi suuntaa tulevaisuuden älykkäiden kuntoutuspalvelujen tuleville askelmerkeille . AIRE-hankkeessa tapahtuvaan kehitystyöhön soveltuvan alustan hankinnasta ja sen toimittajasta oli tehty päätös jo ennen hankkeen alkamista , sillä onhan chatbotilla tietenkin oltava koti eli palvelintila , jolla se ” asustaa ”, sekä jatkuva ylläpito , jonka puitteissa huolehditaan esimerkiksi erilaisista päivityksistä . Nämä kyseiset päivitykset vaikuttavat oleellisesti botin toimintaan ja vaikkapa tietoturvallisuuteen . On nimittäin harhaluulo , että botti tuosta vain ilmestyy kotisivun alareunaan kurkkimaan , sillä tavalliselle käyttäjälle näkyvän visuaalisen käyttöliittymän takana on todellisuudessa iso läjä työtunteja sekä kasapäin tekniikkaa ja dataa !
AIRE-hankkeen tiimi aloitti työskentelynsä syyskuun alussa 2021 . Monialaisessa asiantuntijatiimissämme on ollut mukana kahdeksan eri alan asiantuntijaa muun muassa projektihallinnan , viestinnän , visualisoinnin , digitaalisen kuntoutuksen ja kuntoutusprosessien , tekoälyn , bottikoulutuksen , ICF-luokituksen , saavutettavuuden ja käyttäjäkokemustestauksen saralta . Eri asiantuntijuuksien ja näkökulmien laajuus on ollut chatbotteja kehitettäessä ensiarvoisen tärkeää , sillä ihmiskeskeisiä ratkaisuja ei kehitetä yksisilmäisten näkemysten umpiossa .
Jo hankkeen ensimmäisen syksyn aikana esittelimme Kuntoutusinstituuttimme avoimien ovien päivässä ensimmäistä , niin sanottua karvalakkiversiota chatbotista .
Esittelimme varsin pian kehitystyötämme myös kansainvälisille vieraille , ja onnistuimmekin herättämään suurta mielenkiintoa keskisuomalaiseen tekemiseen . Näkyvyyttä saatiin ” babyboteille ” – myös onnekkaiden sattumien kautta – niin Kauppalehdestä kuin valtakunnalliselta radiokanavaltakin . Ensimmäiset ulkopuolisten esittämät varovaiset kommentit kunnianhimoisista tavoitteista chatbottien kehittämistyön rintamalla jäivät vain hiljaisesti kilkattamaan takaraivoon , jos sitäkään . Tiimiläisten mieliin ei vielä silloin tullut sananlasku ” joka kuuseen kurkottaa , se katajaan kapsahtaa ”, vaan kaikki mitä hankesuunnitelmaan oli kirjattu , vaikutti enemmän kuin mahdolliselta . Emme ajatelleet lainkaan , että hankesuunnitelmassa räntätty pikkuinen fontti olisikin isoja tekoja varsinaisella bottien kehittämisrintamalla .
Tavoitteemme olivat siis heti alusta alkaen korkealla . Aioimme edistää kuntoutusalan digiloikkaa ja kehittää kuntoutujan omaa aktiivista roolia tukevia uudenlaisia digitaalisen kuntoutuksen palveluita . Tavoitteenamme oli myös lisätä ymmärrystä tekoälyn mahdollisuuksista kuntoutusalalla , sekä kehittää yhteistyössä palveluntarjoajien ja käyttäjien kanssa keskusteleva tekoäly ( eli chatbotteja ) kuntoutuksen toimintaympäristöön . Tässä tavoitteessa onnistuaksemme , meidän oli ensimmäiseksi tunnistettava kuntoutusprosessin eri vaiheita ja erilaisia kuntoutustarpeita , joissa chatbottia voisi hyödyntää . Tämän tyyppistä työtä ei voinut onnistuneesti toteuttaa vain ammattikorkeakoulun omien asiantuntijoiden tietämyksellä . Tarvitsimme ehdottomasti mukaan lisää kuntoutusalan ammattilaisia ja kuntoutuksen kokemusasiantuntijoita . Työmme onnistuminen ei olisi ollut mahdollista ilman upeita yhteistyökumppaneitamme sekä osaavaa asiantuntijajoukkoa .
Aloitimme jo projektin alkuvaiheessa , chatbottien kehittämistyön rinnalla , laajan taustaselvityksen laatimisen bottien kehittämistyöhön liittyvistä eri tekijöistä ja aihepiireistä . Otimme selvää ajankohtaisista sotealan digitaalisista ratkaisuista ja tekoälyn hyödyntämisestä alalla , ja omaksuimme tietoa eri verkostoissa . Mitä muut keskustelevan tekoälyn parissa työtä tekevät osapuolet olivat havainneet ja oppineet ? Mitä meidän kannattaisi ottaa huomioon ?

Huomioi ainakin nämä :

• Varaa kehittämistyöhön ja suunnitteluun riittävästi ( eli paljon ) aikaa ja resursseja – kiität itseäsi myöhemmin !
• Ota chatbotin loppukäyttäjät jo alkuvaiheessa mukaan kehitystyöhön
3 Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut