28 ]
A N A L I Z A B I C I C L I S TA
28 ]
ÎN TURISM , ANUL 2015 A FOST MAI BUN PENTRU CĂ N‐A FOST RĂU , CA DE OBICEI
— Liviu Iancu
Când pleci de foarte jos ai un mare avantaj : e întotdeauna loc de mai bine . Aşa se‐ntâmplă şi cu turismul românesc . Stăm cel mai rău din Europa ca pondere a străinilor în numărul total de turişti , dar creştem de la an la an . Dar 2015 a fost cu totul deosebit pentru firmele din domeniu , pentru că li s‐a împlinit un mare vis : TVA la pachetele turistice a scăzut cu 9 %. Că turiştii n‐au simţit reducerea în buzunare , e cu totul altă poveste .
Dacă un hotelier român ar fi prins peştişorul de aur pe Dâmboviţa la copcă , în ianuarie , i‐ar fi cerut să‐i îndeplinească trei dorinţe : să‐i reducă TVA la pachetele turistice , să pună în aplicare legea voucherelor şi să rezolve problema legii turismului . Primele două s‐au rezolvat în acest an , iar pentru lumea turistică românească guvernarea Ponta a jucat rolul peştişorului , rezolvându‐i , nu contează dacă din raţiuni electorale sau economice , două dorinţe la care visa de mulţi ani .
Cu peştişorul în mână şi cu lacrimi de bucurie în ochi , hotelierii au promis că dacă TVA‐ul scade la pachetele turistice de la 24 % la 9 %, ieftinesc şi ei vacanţele cu minimum 10 %. Până anul acesta , TVA la cazare şi mic dejun în turism era deja scăzut la 9 %, dar dacă beai o cafea într‐un hotel la prânz , aceasta era impozitată cu 24 %. După ce s‐au văzut cu TVA‐ul redus , proprietarii hotelurilor au fost loviţi brusc de amnezie , iar turistul nu a ajuns să simtă facilitatea fiscală , aşa cum s‐a întâmplat cu clienţii magazinelor , care au putut cumpăra mâncare mai ieftină cu 10‐11 % după ce taxa pe valoare adăugată a scăzut şi în cazul alimentelor .
Tot de câţiva ani se chinuiau proprietarii de hoteluri şi de agenţii de turism să pună în aplicare legea voucherelor de vacanţă , care le‐ar fi adus tuturor încasări suplimentare . Prin ea , li s‐ar fi dat voie companiilor de stat să le dea angajaţilor tichete de vacanţă pe care