BNL4-2020 | Page 17

NOORD-BRABANT VOOR DE TWEEDE KEER DUURZAAMSTE OPDRACHTGEVER VAN NEDERLAND
Tekst | Robin van Essel Foto | Wim Roefs
AANBESTEDEN | December 2020 | BNL | 17

DE BRABANTSE MANIER

NOORD-BRABANT VOOR DE TWEEDE KEER DUURZAAMSTE OPDRACHTGEVER VAN NEDERLAND

Noord-Brabant is voor het tweede jaar verkozen tot de duurzaamste opdrachtgever van Nederland in de top-25 van het Aanbestedingsinstituut . Een mooie erkenning van de ambities die de provincie heeft , vertelt gedeputeerde Christophe van der Maat . “ Het is geen toeval dat we deze prijs winnen .”
Bouwend Nederland benadrukt al jaren dat het cruciaal is dat duurzaamheidscriteria een serieuze plek krijgen in openbare aanbestedingen , willen we de doelstellingen voor 2050 kunnen halen . Ondanks de grote ambities en groei ten opzichte van het jaar ervoor , concludeert het Aanbestedingsinstituut in zijn jaarlijkse analyse dat in 2019 bij slechts 35,2 procent van de openbare aanbestedingen duurzaamheid enige rol speelde . Twee opdrachtgevers scoren de maximale vijf sterren : Gemeente Venlo en Provincie Noord-Brabant . Die laatste hanteerde bij vijf van haar acht aanbestedingen de zwaarste criteria en mag zich de duurzaamste opdrachtgever van Nederland noemen .
Bewust Het is een mooie erkenning , maar ook een resultaat waar bewust naar gewerkt wordt , vertelt Christophe van der Maat , VVD-gedeputeerde met mobiliteit , financiën en organisatie in de portefeuille . De provincie investeert flink in infraprojecten . “ We hebben grote ambities op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie . We willen voor 2030 vijftig procent duurzame opgewekte energie en vijftig procent CO 2
-reductie hebben gerealiseerd . Infraprojecten kunnen hier een belangrijk aandeel in leveren . De milieubelasting van beton moet flink omlaag , evenals het gebruik van primaire grondstoffen . We kijken voortdurend hoe we marktpartijen de ruimte kunnen geven om te investeren in duurzaamheid .”
Innovatie-vliegwiel Als innovatiegedreven maakeconomie zit duurzaamheid op meerdere niveaus in het Noord-Brabantse beleid gebakken , zegt Van der Maat . Zoals in de Omgevingsvisie en het bestuursakkoord tussen VVD , Forum voor Democratie , CDA en Lokaal Brabant . Op mobiliteitsniveau is er een ‘ innovatie-vliegwiel ’ geïntroduceerd . “ Bij aanbestedingen verwerken we zogenoemde challenges , die aannemers uitdagen om te experimenteren en daar punten mee te winnen . Wanneer een innovatie zich bewijst , wordt deze een harde eis . Daarop ontstaan er weer nieuwe ontwikkelpunten . De techniek bewijst wat breed toepasbaar is . Volgens mij klopt die manier van kijken .”
Voorspelbaarheid creëren Een andere belangrijke aanjager is het Programma Infrastructuur Duurzaamheid en Samenwerking , kortweg INDUSA , waarin de provincie gericht de samenwerking zoekt met RWS , andere overheden en de markt . Van der Maat : “ Door samen te werken kunnen we onze werkwijze opschalen en de vraag voorspelbaarder maken . Neem stikstoffilters : die zijn duur , maar als de markt weet dat er gegarandeerd afzet is , wordt investeren aantrekkelijker . Of we overleggen hoe we aannemers kunnen helpen om uiteindelijk over te gaan op klasse-4 materieel . Wij moeten daar beleid op maken dat haalbaar , maar ook ambitieus is .”
Van der Maat heeft met talloze projecten inmiddels voldoende bewijs dat de Noord-Brabantse methode werkt . Nieuwe grote infraprojecten , inclusief vervolgslagen voor duurzaamheid , staan al voor de deur . “ We laten zien dat we niet alleen praten , maar dat er ook echt wat gebeurt . Practice what you preach !”
Meer informatie www . bouwendnederland . nl / aanbestedingsinstituut
Contactpersoon Jos van Alphen Adviseur Aanbestedingsrecht j . vanalphen @ bouwendnederland . nl