28 | BNL | OKTOBER 2021 | REGIOKATERN RANDSTAD ZUID TEKST | JAN WILLEM KOMMER
“ Je weet pas of het werkt als je er mee werkt .”
SAMENWERKING HÉT FUNDAMENT ONDER ROTTERDAMSE WONINGBOUW
50.000 nieuwe woningen in 2030 is de opgave voor Rotterdam . Het huidige college legde de lat in 2018 nog wat hoger : 18.000 woningen gedurende de zittingsperiode , oftewel 4.500 in plaats van 3.500 per jaar . Forse aantallen , en dan zijn er ook nog eens diverse hobbels te nemen om deze doelstellingen te halen . Maar waar een wil is , is een weg . Zeker in Rotterdam .
Capaciteit , locaties , stapeling van regelgeving , betaalbaarheid van woningen . Uitdagingen te over , maar in plaats van het over problemen te hebben , praten bouwregisseur Mattijs Rommelse van de gemeente Rotterdam en Marco Dijkshoorn , directeur projectontwikkeling van ontwikkelende bouwer Van Omme & De Groot , liever over mogelijke oplossingen . De sleutel ligt volgens beiden in de samenwerking tussen markt en gemeente . “ Van oudsher is er al veel overleg tussen de marktpartijen en de gemeente ”, zegt Dijkshoorn . Hij doelt op het Gemeentelijk Bouw en Infra Overleg en op Platform Ontwikkeling Rotterdam ( POR ) dat in 2014 is geformeerd . In POR zitten zo ’ n 45 partijen zoals ontwikkelaars en beleggers , corporaties , makelaars die elkaar geregeld treffen en afspraken maken hoe de ontwikkelambities kwalitatief , kwantitatief en programmatisch waar te maken . “ Eén van de succesfactoren waarom er zoveel in Rotterdam gebouwd wordt .”
Afspraken vooraf Het Bouwakkoord van 2018 om de woningbouwproductie te versnellen , komt voort uit de samenwerking met marktpartijen . Er zijn afspraken specifiek voor de huidige collegeperiode in vastgelegd , bijvoorbeeld Vuistregels voor het bouwen . “ Marktpartijen gaven aan dat stapelen van regelgeving een enorme belemmering is ,” zegt Mattijs Rommelse . “ Daarom hebben we voor alle wijken in kaart gebracht welke regels er gelden , zodat marktpartijen aan de voorkant weten wat er wel en niet kan . De realiteit is namelijk dat je niet op elke plek alle regels kunt stapelen : bijvoorbeeld de duurzaamste toren van Nederland bouwen én álles bereikbaar maken . Bouwers en ontwikkelaars moeten dus voor de start van het ontwikkelplan in gesprek met de gemeente over welke plussen je wél en niet kunt realiseren .”
In het Bouwakkoord zijn ook eisen van de gemeente opgenomen . Betaalbare woningen is een heel belangrijk aspect , maakt Rommelse duidelijk . “ Als we niet oppassen , vergeten we te bouwen voor de doelgroepen die het hardst door de wooncrisis worden getroffen . Wil je van de totale productie 20 % sociaal en minimaal 30 % middencategorie realiseren , moet en moet je daar aan de voorkant afspraken over maken .”