BNL3-2020 | Page 37

Tekst | Jan Willem Kommer Foto | Josine Voogt REGIOKATERN RANDSTAD NOORD | Oktober 2020 | BNL | 29

VAAGTAAL ZIT DUURZAME INZETBAARHEID IN DE WEG

Een werkleven lang blijven leren en ontwikkelen , het klinkt goed . Maar er zijn maar weinig bedrijven waar werken aan duurzame inzetbaarheid écht kan . Bouwend Nederland liet uitzoeken hoe dat komt ; en hoe het anders kan .
Wat zijn jouw leerervaringen geweest ? Hoe hebben jullie leren georganiseerd in je bedrijf ? Hoe belangrijk vind je de ontwikkeling van je personeel voor de toekomst van je bedrijf ? Dit soort vragen kreeg een flink aantal bouwplaatsmedewerkers , HR-managers en DGA ’ s de afgelopen maanden voorgelegd door bureau CrossOver in het onderzoek naar leerculturen binnen de bouw en infra . Het onderzoek past in het meerjarenprogramma ‘ Blijven investeren in ontwikkelen ’. Eén van de doelen daarvan is bedrijven helpen een leercultuur te creëren waarbij een leven lang blijven leren en ontwikkelen gebruikelijk is . “ We willen inspireren en aanzetten tot ontwikkeling van onze leden en daarmee van de branche ”, zeg Vincent Zijlstra , adviseur onderwijs en arbeidsmarkt van het regiokantoor Randstad Noord . “ Daar blijkt het onderzoek zelf al aan mee te helpen . Bij een van de deelnemende bedrijven hebben de timmermannen na het interview het onderwerp ‘ duurzame inzetbaarheid ’ op de agenda van de
Ondernemingsraadvergadering gezet . Ze zijn door het gesprek aan het denken gezet en willen verder met het onderwerp .” Een mooie quick win maar het onderzoek bracht ook de nodige barrières aan het licht . Bijvoorbeeld dat bouwplaatsmedewerkers , HR-verantwoordelijken en DGA ’ s allemaal een andere taal lijken te spreken als het over duurzame inzetbaarheid gaat ; met vaak wederzijds onbegrip als gevolg .
Leren van het onderzoek Jan-Willem van Engen van bouwbedrijf Van Engen - dat ook deelnam aan het onderzoek - kan zich wel iets bij die spraakverwarring voorstellen . “ Wij proberen die taal wel gelijk te trekken . We communiceren heel veel met elkaar , op verschillende momenten . Bij de maandelijkse toolboxmeetings staan naast veiligheid ook andere onderwerpen op de agenda ; van techniek tot omgangsvormen . De projectleiders hebben wekelijks overleg , de uitvoerders en de timmermannen elk kwartaal .” Allemaal met het doel om van elkaars ervaringen en elkaars projecten te leren . De timmerlieden volgen uiteraard een opleiding en worden begeleid door leermeesters , en voor externe cursussen en vervolgopleidingen is ook alle ruimte , maar het aanbod is beperkt . “ We doen louter duurzame ecologische houtbouw . Daar zijn geen opleidingen en bijscholingen voor . We moeten dus vooral leren van de projecten die we uitvoeren en de ervaring die we daar bij opdoen , en die kennis delen .” De aanpak lijkt goed aan te slaan bij het personeel . Het bedrijf groeit snel , telt 27 medewerkers en kent nauwelijks verloop . Evengoed wilde Van Engen weten of hij op de goede weg is . “ Dat was één van de redenen om aan het onderzoek mee te werken . We kregen complimenten maar ook de waarschuwing dat onze aanpak wel betekent dat je qua kennisontwikkeling erg afhankelijk bent van de projecten die zich aandienen . Het zou eigenlijk planmatiger moeten .”
Co-creatiesessie Eind september was een bijeenkomst waar met vakmensen , DGA ’ s en HR-managers van een aantal bedrijven die aan het onderzoek meededen , over de uitkomsten werd gesproken . Er werd vooral ook gekeken naar mogelijke pilots hoe tot een goede leercultuur te komen . Het verslag van die co-creatiesessie is terug te lezen op de website van Regio Randstad Noord .
In lijn met dit onderzoek organiseert Bouwend Nederland de driedaagse leergang Topwerkgeverschap - Employee Experience op 10 november , 24 november en 8 december . Er zijn nog plekken vrij . Kijk op www . bouwendnederland . nl voor meer informatie .
Contactpersoon Vincent Zijlstra Adviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt v . zijlstra @ bouwendnederland . nl