BNL3-2020 | Page 22

22 | BNL | Oktober 2020 | CAO Tekst | Hans Smit

Opluchting over zwaarwerkregeling in cao , maar : “ Dit is slechts een overbruggingsperiode ”

Natuurlijk is er opluchting bij het team van Bouwend Nederland dat betrokken is bij de cao 2020 , waarin een regeling voor zwaar werk is opgenomen . Het dossier ‘ zwaar werk en de sociaal-financiële gevolgen ’ drukte zwaar op de bouwwereld . “ Ik zie deze regeling echter als een tussensprint . Het is een overbrugging naar een betere oplossing , zoals een flexibele AOW ,” zegt manager Arbeidsvoorwaarden en advies Erik Tierolf .
“ BOUW IS DE EERSTE GROTE SECTOR MET CONCRETE AFSPRAKEN ”
Het begon met het ( reeds als historisch bestempelde ) pensioenakkoord dat dit jaar tussen de sociale partners werd gesloten . Eén van de hoofdpijndossiers was ‘ zwaar werk ’, want hoe meet je dat ? In Oostenrijk turft men onder andere verbrande calorieën , terwijl in ons land stressberoepen , zoals onderwijs of zorg , ook de status van zwaar werk claimen . In de bouw is ondertussen veel zwaar werk teruggedrongen door regels , werkorganisatie en mechanische hulpmiddelen . Het beeld van de stratenmaker , die op zijn knieën het hele marktplein bestraat , blijft echter hardnekkig hangen in de publieke opinie .
Risicogroep bekend Dankzij periodiek arbeidsgeneeskundig onderzoek ( PAGO ), het Economisch Instituut voor de Bouw en natuurlijk het eigen pensioenfonds , weet de sector volgens Tierolf precies wie er in de bouw en infra tot de risicogroep behoort . “ Het gaat om een groep van zo ’ n 11.000 mensen . Zij zijn op jonge leeftijd op bouwplaatsen aan het werk gegaan zonder de bescherming die jongere werknemers nu wel hebben . Een aantal van deze zestigplussers is fysiek ‘ op ’, maar ziet de AOW-leeftijd steeds verder naar achteren schuiven . Dat leidt tot frustratie , uitputting , een hoog ziekteverzuim en nauwelijks kans op re-integratie en dat is voor alle betrokkenen ongunstig .”
De bijdrage De huidige zwaarwerkregeling biedt deze groep de komende vijf jaar de kans om eerder te stoppen . Tierolf : “ De bouw is de eerste grote sector die hierover concrete afspraken heeft vastgelegd . Werkgevers dragen nu de lasten door middel van een collectieve premie , maar veel werknemers zullen ook een eigen bijdrage moeten leveren om hun inkomen op peil te houden .”
AOW flexibel maken Bouwend Nederland ziet hierom meer heil in bijvoorbeeld een flexibele AOW . Tierolf : “ Stel dat je - net als pensioenen - de AOW voor zware beroepen ook naar voren kunt trekken . Bijvoorbeeld dat iemand die 45 jaar zwaar werk heeft gedaan - en dus vanaf jonge leeftijd ook heeft bijgedragen aan de collectiviteit - eerder de AOW in mag . Iets dergelijks is een betere regeling dan de huidige . Wij hebben een zwaarwerkregeling afgesproken omdat onze leden zich zorgen maakten over deze kwetsbare groep werknemers , maar werkgevers en werknemers kunnen deze problemen niet meer alleen oplossen .”
“ IEMAND MET EEN ZWAAR BEROEP MOET EERDER DE AOW IN KUNNEN ”
Meer informatie www . bouwendnederland . nl / zwaarwerkregeling
Contactpersoon Erik Tierolf Manager Arbeidsvoorwaarden en advies e . tierolf @ bouwendnederland . nl