Foto | Marc van der Kort
CAO | Oktober 2020 | BNL | 21
Toegankelijker taalgebruik Dus moest de cao onder handen worden genomen . Normaal worden bij een aanpassing nieuwe cao-afspraken toegevoegd en bestaande afspraken gewijzigd . Bij de nieuwe versie van de cao Bouw & Infra is meer gebeurd . Zo is het taalgebruik veel toegankelijker en is waar mogelijk gebruik gemaakt van opsommingen en tabellen . De lay-out oogt fris en als je er snel doorheen bladert , zou je niet direct zeggen dat je een cao in handen hebt .
“ Vroeger zag je er tegenop om het boekje open te slaan , maar nu is het een werkbaar document geworden ”, vertelt Boukje Pennings van Pennings Bouw uit Zaltbommel . Zij zat in de leescommissie . Zelf printte Pennings een proefversie uit en ging ze strepen . “ Zin voor zin . En ik heb veel opmerkingen in de kantlijn geschreven .”
De eindversie is volgens haar stukken leesbaarder geworden . “ Als je vroeger begon met lezen en je was bij het einde aangekomen dacht je : hoe begon het ook alweer ? Nu is het veel minder formeel .”
Voortdurende strijd Een lekker lezende tekst moet ook juridisch kloppen maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan . “ Onze eigen juristen en een advocatenkantoor hebben alles doorgelezen ”, legt Tierolf uit . “ Ook een taaldeskundige las mee . Die stelde de juridische teksten steeds ter discussie met als doel de tekst leesbaar te houden . Juristen willen risico ’ s juist zo veel mogelijk beperken , maar dat komt de leesbaarheid niet altijd ten goede . Dat was dus een voortdurende strijd .”
Zelfs het gebruik van stroomschema ’ s , schematische voorstellingen van een proces , in de cao was een discussiepunt . “ Maar bij de leerlingenparagraaf bijvoorbeeld kwam dat juist goed van pas . Wanneer is iemand leerling en welk loon hoort daarbij ? Dat is in tekst moeilijk uit te leggen . Daarbij is het stroomschema leidend en de tekst dienend . Dat wordt meestal juist andersom gedaan .”
Tijdrovend Het herschrijven van de cao was een lange klus , herinnert Pennings zich . “ Daar gaat veel tijd overheen maar dat komt omdat je met verschillende partijen in gesprek bent . Werkgevers en werknemers , iedereen moet het erover eens zijn . Bouwend Nederland betrekt haar leden hier goed bij . Iedereen die mee wil denken is welkom . En vooral onze praktijkervaring komt hierbij goed van pas .”
Zelf slaat Pennings de cao er met enige regelmaat op na . “ Als klein bedrijf zonder echte hr-medewerker moet je veel zelf doen . Meestal doet een directeur zoiets er dan bij . De vorige cao was bijna niet door te komen als je niet goed in de materie zit . Als je nu ergens over twijfelt , kan je dat een stuk sneller vinden .”
Zeer goed ontvangen De eerste reacties op de nieuwe cao zijn zeer positief . Andere sectoren hebben al interesse getoond . “ Die vinden het jaloersmakend ”, aldus een glimlachende Tierolf . “ Maar dit is waar onze achterban om vroeg dus wij zijn blij dat wij ze op deze manier kunnen bedienen . Iedere cao zou het ondernemerschap moeten steunen dus wij hopen hiermee ons steentje bij te dragen .”
De nieuwe cao is uiteraard digitaal beschikbaar , maar wordt ook gedrukt . “ Wij vinden dat iedereen een exemplaar in de kast moet kunnen zetten . Maar ook mobiel wordt de cao goed weergegeven . Je kan heel makkelijk doorklikken . Een verademing .”
In de toekomst moet de cao wel veel beter onderhouden worden , concludeert Tierolf . “ Het zou een soort van werkdocument moeten zijn dat voortdurend wordt ververst . Dat bepaalde stukken in de cao meer dan veertig jaar konden bestaan , dat is in mijn optiek onbestaanbaar . Wij moeten de ambitie hebben dat iedereen snapt wat je opschrijft . Je zou geen uitvoeringsorganisaties of juristen nodig moeten hebben om te begrijpen wat er staat . Daar moeten wij scherp op zijn .”