BNL2-2022 | Page 40

28 | BNL | JULI 2022 | REGIOKATERN RANDSTAD ZUID TEKST | PETRICK DE KONING

SAMEN WERKEN AAN BETERE AANSLUITING BIM-ONDERWIJS OP DE PRAKTIJK

De digitalisering in de bouw gaat razendsnel . Ook het onderwijs moet mee in deze ontwikkeling . Het niveau van het bouwonderwijs in Nederland is hoog . Toch zien bouwbedrijven dat de aansluiting van studenten op het gebied van digitalisering ( zoals 3D-modelleren en BIM ) niet optimaal is . Bovendien zijn er verschillen in het BIM-onderwijsaanbod van scholen . Een quick scan geeft MBO-opleidingen een goed beeld van waar ze staan met hun BIMaanbod . Maar belangrijker : ze krijgen een concrete roadmap om jong talent goed voor te bereiden op de praktijk .
“ BIM neemt een vlucht binnen de bouwsector . Het is langzaamaan een integraal onderdeel van het bouwproces ”, zegt Arjan Walinga , expert BIM , Bouwlogistiek en Business Intelligence bij Bouwend Nederland . “ Wij helpen onze leden om de voordelen van digitalisering te benutten in hun bedrijfsvoering . Dat doen we onder andere met opleidingen en een quick scan . Met de scan analyseren we hoe onze leden BIM inzetten en we geven concrete adviezen over waar nog winst te behalen is .”
Complete BIM-omgeving Eén van de aandachtspunten is de aansluiting van het onderwijs op de wensen van bouwen infrabedrijven . Peter Breeman , docent bouwkunde en eigenaar van BRICC , onderkende dat jaren geleden al . “ Ik zag de ontwikkelingen rondom BIM en 3D-modelleren en heb dat voor het Techniek College Rotterdam vertaald naar een concreet onderwijsaanbod . We hebben destijds geïnvesteerd in de technologie en kennis die nodig is om een BIM-omgeving te draaien . Het resultaat is dat leerlingen sinds 2019 een compleet project digitaal kunnen doorlopen .”
Voorsprong BIM-kennis en -vaardigheden waren zeer welkom bij bouwbedrijven merkte Breeman . “ De studenten die we opleidden , kregen positieve feedback . Stagebedrijven gaven aan dat zij duidelijk wisten waar ze het over hadden . Ze snappen de principes van BIM . Dat geeft studenten een echte voorsprong in de markt en zorgt dat ze snel kunnen landen bij bouwbedrijven .”
Breeman zag echter ook dat het BIMonderwijs moeizaam van de grond kwam bij andere opleidingen . “ Het is lastig om BIM als integraal onderdeel in het onderwijsprogramma op te nemen . Omdat ik het al een keer gedaan had , besloot ik andere scholen te helpen met het opzetten en inrichten van werken met een bouw informatiemodel . Ik combineer mijn baan als docent met een rol als adviseur voor MBO-scholen .”
Quick scan Het idee van Breeman sluit perfect aan bij het streven van Bouwend Nederland om de link tussen jongeren en de bouwwereld te leggen en te versterken . Walinga : “ We hebben op dit vlak verschillende initiatieven lopen , bijvoorbeeld het programma Nu bouwen aan morgen en Future Builders . Om BIMonderwijs te stimuleren en beter af te stemmen op de behoeften van onze leden , hebben we samen met Peter Breeman de quick scan voor onze leden geschikt gemaakt voor MBO-scholen . Als docent bouwkunde én adviseur met concrete ervaring bij het opzetten van BIM-onderwijs is hij een waardevolle partner .”