STIKSTOFAKKOORD | Juli 2021 | BNL | 9
Scepsis De voorzitter begrijpt dat er vanuit de bouw en infra misschien met enige scepsis naar het akkoord wordt gekeken . Het gaat veel over landbouw en natuur . Hij reageert hierop : “ Natuur , industrie , landbouw , bouw en infra hebben allemaal belang bij een snelle en structurele oplossing . Om daar te komen zijn allereerst cruciale maatregelen nodig in de landbouw en natuurherstel . We moeten boeren de kans geven hun bedrijfsvoering aan te passen en we moeten niet de schuld bij hen alleen neerleggen . En vergeet niet dat de kosten voor natuurbeheer alleen maar zullen oplopen .” Bouwend Nederland was om al deze redenen medetrekker van dit akkoord : “ Enerzijds zodat de sector dan kan blijven werken aan het oplossen van de wooncrisis , de energietransitie , de klimaatverandering en duurzaam mobiel maken van Nederland . Maar ons belang ligt natuurlijk ook in de realisatie van natuurherstel en klimaatmitigatie .”
“Infrastructuur , wonen , energietransitie dreigen in de knoei te komen .”
Initiatieven Verhagen . “ Volgens RIVM-berekeningen draagt de bouwsector slechts 0,6 procent bij aan de schadelijke stikstofneerslag . Dus is onze bijdrage aan de verminderingen vanzelf ook kleiner . Toch nemen en steunen we initiatieven om de drukfactoren op het milieu te verlagen . Bijvoorbeeld met NEPROM , WoningbouwersNL , gemeenten en bedrijven om bij nieuwe woningen waterberging , hittestress en biodiversiteit integraal onderdeel van de opgave te maken . In De Groene Koers werken we aan het emissiearm maken van bouwmaterieel en in bouwlogistiek valt ook nog veel te verduurzamen .”
Infrastructuur Het versnellingsakkoord zal naar verwachting in twee jaar leiden tot meetbare verbeteringen . Een derde daarvan moet ten goede komen aan de bouwsector . Verhagen : “ Hiermee ontstaat ook de ruimte voor de transitie naar een duurzame infrastructuur . Bij Rijkswaterstaat staan nogal wat geplande projecten in de ijskast vanwege de stikstofcrisis . Het gaat dan vooral om het moderniseren en aanpassen van wegen en knooppunten . Je moet , plat gezegd , straks wel naar je nieuwe huis kunnen rijden .”
De ontstane ontwikkelruimte ( 20 mol ) biedt ruimte om bijvoorbeeld deze projecten , die nu bij RWS vanwege stikstofproblematiek on hold staan , uit te voeren :
• N33 Zuidbroek-Appingedam
• 28 / A1 Knooppunt Hoevelaken
• A27 / A12 Ring Utrecht ( diverse projecten )
• A4 / N14 Haaglanden
• N35 Nijverdal ( aansluitingen )