30 | BNL | Juli 2021 | REGIOKATERN RANDSTAD ZUID Tekst | Marije Rispens Foto | René van den Burg
In gesprek met
Jan de Boer
“ Niemand staat te springen om een drie keer zo dure wals ”
In de vorige ‘ In gesprek met ’ vroeg Aannemingsbedrijf Van Zoest aan de Versluys Groep : “ Wat doen jullie binnen het bedrijf om co2-uitstoot te reduceren ?” Verduurzamen heeft de afgelopen jaren de focus , vertelt directeur Jan de Boer . “ Er wordt steeds meer gevraagd op het gebied van duurzaamheid , maar de budgetten van de overheid blijven achter .”
De Versluys Groep werkt in de wegenbouw en verkeerstechniek . Versluys stoot met name co2 uit door de energie die kantoren verbruiken , door asfaltproductie en door de brandstof van het materieel . Die onderdelen probeert Versluys stuk voor stuk te verduurzamen . “ Zo maken onze locaties gebruik van zonnepanelen ”, zegt De Boer . “ Het maken van asfalt kost veel energie . Gas is hiervoor de meest gangbare brandstof . We volgen we ontwikkelingen over de inzet van alternatieve energiebronnen als elektriciteit en waterstof op de voet , maar die omschakeling gaat nog wel even duren . Daarnaast ontwerpen we in ons Asfalt Kennis Centrum nieuwe mengsels die op lagere temperaturen , en dus met minder energie , geproduceerd worden .”
Elektrische wals Leaseauto ’ s binnen de Versluys Groep zijn steeds meer elektrisch , maar lastiger wordt het bij de werkbussen . “ Daarvan is de actieradius nog te laag . En je loopt het risico om straks met dure voertuigen zonder restwaarde te zitten , terwijl de techniek tegen die tijd goedkoper en beter is .” Hetzelfde geldt volgens De Boer voor elektrische vrachtwagens en zwaar materieel . Al bezit het bedrijf inmiddels wel een zware elektrische wals , trilplaten en keten uitgerust met accu ’ s en zonnepanelen . Een tweede elektrische wals en een elektrische shovel zijn aangekocht en worden binnenkort afgeleverd . “ We zitten in een tussenfase . Er wordt in aanbestedingen steeds meer geëist op
het gebied van duurzaamheid , maar de budgetten van de overheid zijn nog niet aangepast op een wals die voorlopig nog drie keer zo duur is .”
Evenementensector Het wegenbouwbedrijf van de Versluys Groep zit in Bodegraven . De verkeerstechniektak heeft vier vestigingen in Bodegraven , Ede , Rotterdam en Vijfhuizen . Het bedrijf heeft zo ’ n 150 medewerkers . “ Het blijft lastig , vooral voor onze werkmaatschappij Verkeerstechniek , om genoeg verantwoordelijke medewerkers te vinden . In dit coronajaar zou toch in theorie voldoende aanbod van personeel moeten zijn , bijvoorbeeld vanuit de evenementensector . Daar zijn veel mensen met logistieke achtergrond die gewend zijn om op te bouwen en af te breken en verkeer er omheen te organiseren .”
De Versluys Groep werkt momenteel onder meer in een bouwteam aan een groot onderhoudsproject voor alle asfaltwegen in het oosten van de provincie Utrecht . “ Meestal werken we voor kleinere overheden , dus dit is een pareltje . Ik ben trots dat we als middelgroot bedrijf zo ’ n mooi contract hebben gescoord .”
Voor de volgende BNL vraagt Jan de Boer aan Joris van der Meer van Aannemingsbedrijf Van der Meer in Benthuizen : “ Hoe kunnen we als mkb-bedrijven een aantrekkelijke partner blijven voor overheidsopdrachtgevers en niet achter aansluiten bij de grote bedrijven ?”