30 | BNL | Juli 2021 | REGIOKATERN RANDSTAD NOORD Tekst | Petrick de Koning Foto | Bas Zwerver
Infraplatform
“ In gesprek blijven met gemeenten en meedenken over oplossingen ”
In contact blijven Ook corona heeft veel impact . De productie in de infrasector bleef mede door het protocol ‘ Samen veilig doorwerken ’ redelijk overeind . Heel wat gemeenten kampen echter met onderbezetting en de slagvaardigheid neemt niet toe nu hun mensen veel thuiswerken . “ Deze combinatie bemoeilijkt de communicatie en vertraagt het opzetten van aanbestedingen en vergunningsprocessen .” Clemens merkt verder dat het lastiger is om in contact te blijven . “ Het Bouwoverleg met gemeenten gaat wel door , maar alleen via Teams . Hierdoor is het contact niet zo persoonlijk en dat geldt ook voor informele contacten .”
Onder infra-ondernemers leeft het gevoel dat projecten moeizaam loskomen . Frenk Clemens , voorzitter van het Infraplatform Regio Randstad Noord , merkt ook dat de opdrachtenstroom van gemeenten vertraagt . “ Naast de uitdagingen rondom stikstof en PFAS speelt onderbezetting bij gemeenten door corona een rol . Hierdoor verlopen aanbestedingen en vergunningverlening wat stroperig .”
Volgens Bouwend Nederland is het aantal aanbestedingen in de infra in 2020 fors gedaald . Clemens ervaart ook in de praktijk dat het aantal aanbestedingen van gemeenten dit jaar nog achterblijft . “ Dat is jammer omdat gemeenten met hun aanbestedingen grote opdrachtgevers voor de infrasector zijn . Bovendien hebben we voor woningbouw en wegenonderhoud nog steeds grote opgaven liggen .”
Projecten op gang houden Clemens ziet niet één specifieke reden voor de vertraging . “ Het is een samenspel . Natuurlijk spelen de stikstof- en PFAS-dossiers een rol . Maar daarbij is al wel wat vooruitgang geboekt , bijvoorbeeld met een tijdelijk handelingskader voor PFAS . Maar rondom stikstof speelt zeker voor de infra nog van alles , onder andere wat betreft de gebruikersfase van projecten . Dit helpt niet om projecten op gang te krijgen of te houden .”
Broodje Infra Al deze knelpunten kwamen ook naar voren tijdens het recente Broodje Infra . In deze digitale lunchbijeenkomst deelden infra-ondernemers ervaringen over de huidige markt . “ Zij zien ook dat processen stroperig zijn . Verder kwamen de beperkte budgetten voor onderhoud en nieuwe projecten aan bod Hoewel de situatie per gemeente kan verschillen , lijkt er in het algemeen minder geld beschikbaar voor infraprojecten . Deze tekorten ontstonden vanaf 2015 toen gemeenten taken van de overheid kregen toegewezen .”
Samen optrekken Het Infraplatform kijkt samen met Bouwend Nederland naar kansen om projecten te stimuleren . Op landelijk niveau door het Rijk te overtuigen meer budgetten beschikbaar te stellen , zodat gemeenten meer projecten in de markt kunnen zetten . Het is volgens Clemens sowieso goed om in de regio de onderlinge contacten warm te houden . “ Waar mogelijk moeten we als infrabranche samen optrekken , kennis delen en van elkaar leren . In de regio is het zaak in gesprek te blijven met gemeenten om knelpunten te bespreken én mee te denken over oplossingen . Zo dragen we actief bij om de afstemming rondom bestaande en nieuwe projecten te verbeteren en te waarborgen dat we aan de slag kunnen blijven .”