30 | BNL | Juli 2021 | REGIOKATERN OOST Tekst | Marije Rispens
In gesprek met
Henk Leenhouts
“ Doen waar je goed in bent ”
In de vorige ‘ In gesprek met ’ vroeg Hans Koopman aan Bouwbedrijf Van Gootheest : “ Wat zou de overheid moeten doen om de plancapaciteit op middellange termijn in de versnelling te krijgen en wat kunnen wij daaraan bijdragen ?” Volgens directeur Henk Leenhouts is een transparante samenwerking tussen overheid en marktpartijen de beste kans om in te lopen op het woningtekort . “ Laat ieder in die samenwerking vooral doen waar hij goed in is .”
Bouwers werken procesmatig , beschrijft Leenhouts . “ We richten ons proces zo in dat we afspraken kunnen nakomen . Je hebt invloed op je eigen bedrijfsvoering , maar niet op regels van buitenaf . Volgens mij is de overheid de remmende factor qua woningbouw . Juist als er snelheid nodig is , lijken de eisen zich alleen maar op te stapelen . Als ik de overheid was , zou ik marktpartijen meer betrekken om de doelstellingen te realiseren .”
Bouwbedrijf Van Grootheest in Ede , een familiebedrijf uit 1870 met zo ’ n honderd medewerkers , levert jaarlijks tussen de drie- en vierhonderd woningen op . “ Net als veel collegabedrijven hebben we voldoende bouwproductie in het verschiet , maar ook wij merken dat de proceduretijd toeneemt en de eisen zich opstapelen . De planvoorraad droogt op . Als dit niet verandert , gaan we nog meer vertraging krijgen .” vierhonderd woningen gerealiseerd ”, zegt Leenhouts . “ In dit project zitten we vanaf het begin met drie partijen als gelijkwaardige partner aan tafel , alle risicodragend en met dezelfde doelstelling . Toen we begonnen , bestond de discussie over woningbouwversnelling nog niet , toen moesten we zelfs maar zien of we alles wel verkocht kregen . Nu is het een totaal andere tijd .” Tweede voorbeeld is een project in Ede op de voormalige Geels-locatie . Hier realiseert Van Grootheest 62 appartementen bovenop een commerciële plint . “ De bestemming en regels ( met name parkeernorm ) maakten de haalbaarheid tot een lastige puzzel ”, zegt Leenhouts . “ Maar de gemeente heeft altijd meegewerkt en meegedacht aan het haalbaar maken van het plan . Ondanks die goede samenwerking heeft het toch nog ruim vier jaar geduurd voordat we konden starten .”
Pilot Wet kwaliteitsborging Bij Van Grootheest heeft ook de voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging de volle aandacht . “ We draaien met twee projecten een pilot . Als middelgroot bouwbedrijf hebben we hiervoor inmiddels onze eigen kwaliteitsmedewerkers , die dit proces begeleiden en bewaken . De bewijslast komt door de wet bij de aannemer terecht , dus je moet tijdens de bouw zaken goed vastleggen om een dossier te kunnen overhandigen aan de opdrachtgever . Het is een leerproces hoe dat documenteren handiger kan .”
Andere tijd Leenhouts werkt momenteel aan twee projecten waarin de samenwerking tussen overheid en markt juist wél soepel verloopt . Bijvoorbeeld in Kesteren bij de realisatie van ‘ Casterhoven ’. “ Samen met gemeente Neder-Betuwe en Van Wanrooij Projectontwikkeling hebben we hier in zeven jaar tijd zo ’ n
Voor de volgende editie vraagt Henk Leenhouts aan Teus Velthuizen , directeur van ManuPro B . V in Ede : “ Hoe bereiden jullie je als kleiner bedrijf voor op de Wet kwaliteitsborging ?”