Tekst | Robin van Essel Foto | René van den Burg REGIOKATERN OOST | Juli 2021 | BNL | 29
STEEDS MINDER STUDENTEN :
Hogeschool Saxion onderzoekt krimpende instroom Civiele Techniek
Cijfers liegen niet : het aantal studenten dat zich jaarlijks aanmeldt voor de opleiding Civiele Techniek loopt overal in het land sterk terug . De dalende trend is een grote zorg voor bedrijven in de sector en de onderwijsinstellingen zelf . Hogeschool Saxion in Enschede liet een analyse uitvoeren om meer zicht op mogelijk oplossingen te krijgen .
Dat landelijk de instroom van nieuw technisch personeel achterblijft bij de vraag uit de sector is niets nieuws , erkent Suzan Veldhuis , directeur van de School of Business , Building & Technology van Hogeschool Saxion in Enschede . Maar de situatie op haar hbo ligt genuanceerder , legt ze uit . “ Terwijl er demografische krimp in de regio is , zien we de studentenaantallen op onze technische opleidingen zoals Bouwkunde stijgen . Behalve bij Civiele Techniek .” Bij alle hogescholen die in Nederland de opleiding voeren , meldden zich dit voorjaar 528 studenten aan , ruim 120 minder dan het jaar ervoor , toen het aantal ook al aanzienlijk daalde . “ De krimp is dusdanig dat we ons zorgen maken . Dat de vraag bij bedrijven wel groeit , maakt het extra zuur .”
Zichzelf versterkend effect Dalende studentenaantallen zijn ook problematisch voor een regio omdat ze een zichzelf versterkend effect hebben . Wanneer een opleiding stopt vanwege te weinig animo , zullen potentiële studenten in die regio er ook minder snel voor kiezen de opleiding elders te gaan volgen . Dus maakt het Saxion er zich hard voor dat die ondergrens niet bereikt wordt . Veldhuis : “ In deze regio blijven veel jongeren thuis wonen , dus we vinden dat zij hier bij deze opleiding terecht moeten kunnen . Maar dat is niet makkelijk .”
Meedenken Saxion is momenteel aangesloten bij een gezamenlijke , landelijke campagne van hogescholen om Civiele Techniek meer bekendheid te geven . Maar vol inzetten op meer aanmeldingen is volgens Veldhuis geen doel op zich . De hogescholen zetten ook in op nauwere samenwerking met de sector , om samen de mismatch tussen de uitstroom en de vraag op de arbeidsmarkt aan te pakken . “ We kijken ook naar het ontwikkelingen van nieuwe alternatieven voor hbo-opleidingen . Zoals verkorte routes en mogelijkheden voor bijscholing . Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat er veel gezocht wordt op ‘ bouwmanagement ’ in combinatie met ‘ cursussen ’. Daar is blijkbaar animo voor , dus dan willen we dat kunnen aanbieden .”
Wikipedia Om beter begrip te krijgen van de oorzaken en mogelijke oplossingen , liet Veldhuis een analyse uitvoeren van online belangstelling voor de opleiding en aanverwante thema ’ s . Daaruit bleek bijvoorbeeld dat mensen die zoeken naar civiele techniek , vaak uitkomen bij Wikipedia . Veldhuis : “ Daaruit kunnen we concluderen dat de term blijkbaar niet zo bekend is . We zagen ook een directe relatie met hoe er naar andere opleidingen werd gezocht en het aantal aanmeldingen . De instroom is dus gebaat bij meer bekendheid . Maar dat kunnen we niet alleen .”
Meedenken met de scholingsvraag is voor veel bedrijven nieuw terrein , besluit Veldhuis . “ Veel wisten niet eens dat de studentenaantallen nijpend zijn . Maar als ze het belang eenmaal zien , zijn ze enthousiast . Ik hoop dat meer bedrijven die willen meedenken over een oplossing zich melden .”