Tekst | Marije Rispens CORONA | Juli 2021 | BNL | 19
We zaten nog hutjemutje in bussen en restaurants , vierden onze verjaardagen met de hele familie en bleven zeker niet thuis bij een simpele verkoudheid , toen Maxime Verhagen van Bouwend Nederland en Doekle Terpstra van Techniek Nederland in maart 2020 aanschoven bij het ministerie van Binnenlandse Zaken . Hun boodschap : als corona zich verder ontwikkelt in Nederland , is dat funest voor de maatschappelijke opgaven als de bouw komt stil te liggen .
Het ministerie gaf ruimte om een opzet te maken voor het Protocol Samen Veilig Doorwerken . “ We hadden al gauw veel informatie over maatregelen ter voorkoming van coronabesmetting , zoals handen wassen en afstand houden ”, zegt Erik Tierolf , manager Arbeidsvoorwaarden en Advies . “ In de laatste fase hebben we naast Bouwend Nederland , Techniek Nederland en het ministerie ook de vakbonden betrokken . Zij hadden aanvullingen die het protocol nog sterker maakten , zoals een coronaverantwoordelijke op de werkplaats . Hun suggestie voor een meldpunt is uiteindelijk de helpdesk geworden .”
Persconferenties Het protocol werd aangevuld aan de hand van verzwaringen of versoepelingen die premier Rutte tijdens zijn persconferenties verkondigde . “ Gevoelig punt was bijvoorbeeld het samen reizen naar de bouwplaats ”, zegt Tierolf . “ We hebben toen bij het RIVM informatie ingewonnen over veilig groepsvervoer . Het idee van een spatscherm werd daar afgeketst , omdat de impact daarvan bij een eventueel ongeval onbekend is . Maar andere maatregelen , zoals een mondkapje en een maximaal aantal reizigers per bus , zijn verplicht geworden .”
De genoemde Helpdesk Corona werd ingericht bij Volandis . Met arbeidshygiënisten en bedrijfsartsen brachten zij belangrijke kennis bij elkaar . Er werd massaal gebruik van gemaakt . Het eerste jaar had de website 73.339 bezoekers per maand , 84.255 downloads en 18.129 bezoekers van de FAQ . Daarnaast werden 1910 vragen per telefoon , mail of chat contact beantwoord . De meeste vragen gingen over hygiëneregels , samen reizen en thuisblijven .
Enquête Bouwend Nederland heeft vlak voor de zomer van 2020 een enquête onder leden uitgevoerd . “ We hebben gewerkt met vooraf uitgewerkte scenario ’ s om vanuit Bouwend Nederland snel te kunnen anticiperen op nieuwe situaties . Daarnaast zijn we columns , nieuwsbrieven en vlogs gaan maken met goede voorbeelden van veilig doorbouwen in coronatijd ”, aldus Tierolf .
Toen de testcapaciteit van de GGD nog schaars was en mensen lang moesten wachten op een afspraak en de uitslag , kochten Bouwend Nederland en Techniek Nederland commerciële testcapaciteit in . “ Bij klachten konden medewerkers binnen een halve dag terecht en hadden ze binnen 24 uur de uitslag in huis . Dit was voor werkgevers erg prettig , omdat medewerkers zo sneller weer beschikbaar waren . Er is dan ook veel gebruik van gemaakt , tot het moment dat de capaciteit van de GGD werd verruimd , er sneltesten kwamen en later ook zelftesten .”
Andere werkelijkheid Er kleefde één nadeel aan het protocol en de andere maatregelen . Namelijk dat er zo goed doorgewerkt kon worden , dat het net leek of alles normaal was . “ De bouw leefde in een andere wereld dan bijvoorbeeld de horeca . Maar we zijn blijven benadrukken dat dit alleen kan als iedereen zich aan de maatregelen houdt . We wilden mensen bewust maken van het risico dat ze lopen en voorkomen dat men nonchalant ging worden ”, aldus Tierolf . De campagne Doorbouwers vroeg ook veel aandacht voor Samen Veilig Doorbouwen . Het campagnemateriaal konden werkgevers delen met hun personeel , zodat iedereen de afgesproken maatregelen overnam . Inmiddels gaan de besmettingscijfers de goede kant op en maatregelen worden versoepeld . “ We gaan nu adviseren over de afbouw . Hoe kunnen we straks weer veilig naar kantoor toe ? Hoe passen we de voor corona gemaakte dagritmes weer aan ? En hoe kunnen we geleidelijk weer terug naar een reguliere werksituatie ? Ook hier gaan we weer werken met scenario ’ s . Als er een variant opduikt of de cijfers lopen weer op , dan kunnen we snel schakelen .”
De bouw heeft de afgelopen anderhalf jaar laten zien hoe veerkrachtig die is . “ We kijken welke lessen we uit deze tijd kunnen halen en welke waardevolle zaken we meenemen naar de toekomst . Blijft digitaal werken de norm ? Wat doen de beperkte reisbewegingen voor het mobiliteitsvraagstuk van de sector ? En wat zijn de gevolgen van de coronacrisis straks op de overheidsbestedingen ? We blijven ons ontwikkelen , zodat we samen veilig blijven doorbouwen .”