BNL 2017-Special Duurzaamheid B&U | Page 19

Tekst | Pim Nusselder SPECIAL DUURZAAMHEID | Februari 2017 | BOUWENDNL | 19
VERDUURZAMING IN DE BOUW VOLGENS DE TWEEDE KAMER | 1

" BEDRIJVEN HEBBEN LANG GENOEG DE TIJD GEHAD "

ALBERT DE VRIES
In november 2015 zijn binnen de PvdA twee moties aangenomen : ‘ Nederland van het gas , te beginnen met Groningen ’ en ‘ Stop investeren en beleggen in fossiele energie ’. Dat is de leidraad , ook voor Albert de Vries . “ We moeten af van fossiele brandstof . Maar de realiteit is dat dat moeilijk is . Met name in de gebouwde omgeving . Het zal een hele toer zijn om dat daar voor elkaar te krijgen .”
“ De overheid zou daarin veel moeten doen , is mijn overtuiging . We hebben hier namelijk te maken met een groot , grensoverschrijdend probleem dat iedereen aangaat . Dus de handhaving moet beter ter hand genomen worden , ook moeten er meer incentives komen voor gebouw-eigenaren en energieleveranciers . Ik verwacht het meest van de leveranciersverplichting , die geeft meer druk .”
“ Wat ook gaat helpen , is de 100 miljoen die vooral als subsidie naar de burgers gaat . Onder voorwaarden , natuurlijk , maar het is een versterking . Die individuele financiële prikkel helpt , net als meer collectieve maatregelen . Het is nooit of-of ; het moet gaan om een verstandige , niet-dogmatische mix van maatregelen . Daar haal je de meeste milieuwinst uit . Dus ja , je moet meer kunnen lenen voor een hypotheek als je een energieneutraal huis gaat kopen .”
“ Dat is puur individueel . Combineer dat nou eens met een collectieve maatregel – die volgens mij ook zou helpen – zoals een gebouwen-apk , inclusief database . Daar heb ik lang voor gepleit . Dat zou het meteen gemakkelijker maken om objectsubsidies te verstrekken en zo de rem eraf te halen om label-stappen te zetten .”
“ En het gaat verder dan alleen het individuele huis . Ik heb het kabinet erop gewezen dat netwerkbedrijven in de wijk nog volop de fossiele economie ondersteunen , terwijl ze beter kunnen werken aan een ‘ all electric ’ wijk . Je moet verduurzaming op een hoger niveau trekken . En hoe positief alle maatregelen ook getint zijn , tot nu toe : we zijn ondertussen wel aangekomen op een moment dat er ook sancties uitgedeeld moeten worden .” Bij de ontvangers van die sancties denkt De Vries vooral aan bouwbedrijven en private opdrachtgevers . “ Ik vind dat bedrijfsleven zoveel jaren de kans heeft gekregen om te voldoen aan de 5-procent regel ( groei van het percentage duurzame energie , red .), dat het tijd wordt voor sancties . Raar vind ik het wel . Het is toch ook in hun eigen belang om die investering te doen ?” Bij schoolrenovaties ziet De Vries vooralsnog weinig heil in sancties . In het geval van schoolgebouwen die energie slurpen , daar moet de aanpak vooralsnog positief gestimuleerd worden door het Rijk . En wat nou als er nog steeds maar heel weinig schoolgebouwen van label G naar A verduurzaamd worden ? De Vries , begripvol voor gemeente- en schoolbestuurders : “ Ik weet uit mijn tijd als wethouder in Middelburg dat het bij zulke gebouwen meteen om heel grote bedragen gaat . Bij het sluitend maken van een begroting komt schoolrenovatie niet bovenaan het lijstje . Hier ligt een rol voor de rijksoverheid .”
" Wij willen een echt energielabel , afgegeven door iemand die bij je thuis komt om het reële energieverbruik in te schatten . Geen ‘ doe-het-zelf ’ -label ."
Behalve sancties uitdelen , is het belangrijk om aan te moedigen wat echt goed is . En dat houdt volgens De Vries niet in dat woningen met een aardgasaansluiting voor de energieprestatievergoeding in aanmerking mogen komen . “ Als je dat toestaat , rem je de nul-op-de-meterbeweging af , terwijl die eigenlijk nog op stoom moet komen .” Exit dus voor aardgas , op termijn . Maar tot die tijd zal het beleid vooral ‘ carrot ’ moeten zijn , met weinig ‘ stick ’. En inzetten op alle mogelijkheden . “ Voor een duurzame samenleving hebben we alle vormen van duurzame energie nodig , ook windenergie .”
“ We hebben een ontzettend grote opgave voor ons waarbij we moeten zorgen dat onze energievoorziening betrouwbaar en betaalbaar blijft en tegelijkertijd duurzaam wordt . Over die noodzaak is vrijwel iedereen het eens , alleen over de weg er naar toe en keuzes die we onderweg moeten maken wordt verschillend gedacht .” Het energielabel zet tot op heden niet al te veel zoden aan de dijk , hoewel de eerste geluiden er zijn dat het label echt invloed zou hebben op de keuze van kopers . Maar volgens De Vries is het al eerder helemaal mis gegaan met het label : “ De manier waarop energielabels worden verstrekt , geeft een grote kans op fouten en is onbetrouwbaar . Wij willen daarom een echt energielabel , afgegeven door iemand die bij je thuis komt om het reële energieverbruik in te schatten . Geen ‘ doe-het-zelf ’ -label. Dat is van belang omdat energielasten een steeds groter gedeelte gaan uitmaken van de woonlasten , en dus van belang zijn bij het inschatten van de maximale huur of hypotheek . Daarnaast kunnen we met een echt energielabel veel energie besparen , wat goed is voor het milieu en de portemonnee .”