BNL 2017-1 | Page 23

Tekst | Pim Nusselder April 2017 | BOUWENDNL | 23

BIER, BOUW EN VERKIEZINGSDEBAT

Van rioolbelasting tot Verhuurderheffing, van Vinex tot de kosten van spooronderhoud, alles kwam langs in het Cobouw Verkiezingscafé op 9 maart. Bouwend Nederland en Cobouw organiseerden vlak voor de verkiezingen samen deze drukbezochte talkshow, recht tegenover het Binnenhof. Te gast: minister Melanie Schultz, diverse( kandidaat) Kamerleden en andere prominenten, waaronder bestuursleden Henk Homberg en Barend van Kessel, van Bouwend Nederland.
Scheidend Kamerlid Albert de Vries( PvdA) deed nog een poging om de Verhuurderheffing te verdedigen, tegenover Woonbond-voorzitter Reinier Paping en Aedes-voorzitter Marnix Norder. Die lieten zich niet overtuigen en spraken van een bizarre heffing, die de huizenmarkt op een achterstand van 200.000 sociale huurwoningen heeft gezet. Henk Homberg schetste de zorgwekkende toestand die op gemeentelijk niveau ook andere woningbouwprojecten beheerst:“ Te weinig ambtenaren moeten te ingewikkelde binnenstedelijke bouwplannen‘ van de kant’ zien te krijgen.” Remedie? Meer provinciale regie en een Vinex-achtige urgentie.

Tussen de debatten door werd de kennis van infrastructuur getest; Bouwend Nederland een infra-quiz met vragen als: Wat kost het, wie beheert het, hoe erg wordt het straks? De parate kennis in het café was wisselend, maar duidelijk werd wel dat er grote injecties nodig zijn. Barend van Kessel ziet via Invest-NL de nodige honderden miljoenen en miljarden wel loskomen. Dat is nodig, voor de grote meerderheid van gemeentelijke en provinciale infra, maar ook de vele kilometers en kunstwerken die het Rijk beheert. Dat neemt volgens minister Schultz niet weg dat er al zoveel moois is gepresteerd. Veel ontbrekende schakels zijn gebouwd – waardoor het netwerk robuuster is – of op z’ n minst voorbereid.“ Daar werk je jarenlang aan. Het zou zonde zijn al ze nu dood voor de kast zouden neervallen”, geeft Schultz alvast haar opvolger mee. •