BNL 2017-1 | Page 16

16 | BOUWENDNL | April 2017 Tekst | Kees de Vries
VOORZITTER TASKFORCE BOUWAGENDA BERNARD WIENTJES

" HET HUIDIGE AANBESTEDINGSBELEID

De Bouwagenda, voor de komende jaren onder leiding van oud-VNO / NCW-voorzitter Bernard Wientjes, moet de sector klaarstomen voor een enorme opgave. De eerste officiële presentatie vond plaats op 28 maart.“ Eén ding is zeker: er zullen de komende jaren enorme bedragen, miljarden en miljarden geïnvesteerd moeten worden om onze gebouwen en infrastructuur toekomstbestendig te maken.”
Voorzitter Bernard Wientjes heeft haast. Het liefst publiceert zijn twaalfkoppige Taskforce de Bouwagenda 2017-2021 met daarin plannen voor een succesvolle bouwsector en roadmaps naar een duurzame en bestendige toekomst van Nederland om het belang aan te geven in aanwezigheid van de‘ bouw’ ministers( Wonen, IenM en EZ). Bij het ter perse gaan van dit nummer van BouwendNL is niet bekend of dit is gelukt. Bernard Wientjes weet ook dat in de politiek processen een eigen wil lijken te hebben.
VERSNELLING
In de Bouwagenda werken bedrijfsleven( waaronder Bouwend Nederland), kennisinstellingen en overheid aan de uitdagingen voor de komende jaren: een 100 procent energieneutrale woningvoorraad in 2050, het verbeteren van het hernieuwbare grondstoffengebruik met 50 procent en het verder laten stijgen van de productiviteit in de sector. In de toekomst is een groei van een miljoen extra woningen voorzien. Wientjes:“ De kern is dat er enorme mondiale wijzigingen op ons afkomen. Begrijp me goed, de bouw is op zich een uitstekende bedrijfstak die al voortdurend evalueert, maar er moet een enorme innovatiegolf komen, een versnelling. Dat is ook waarvoor de Taskforce Bouwagenda is opgericht.”
GOUDEN DRIEHOEK
De Taskforce zet geen stip aan de horizon om naartoe te werken. Wientjes:“ We proberen de diepgaande vernieuwingen in kaart te brengen. Het is ons doel om vanuit 2030 terug te gaan naar het heden en daar roadmaps in omgekeerde richting bij te maken. Met het eindbeeld zo goed mogelijk in kaart, weet je vanaf 2017 welke weg afgelegd moet worden. Uitdaging daarbij is alle betrokken partijen, kennisinstituten, overheid en bedrijfsleven bij elkaar te brengen en elkaar op een positieve wijze te laten beïnvloeden. Noem het een gouden driehoek of een dubbele helix creëren.”
AANBESTEDINGSBELEID
Tussen droom en daad staan vaak financiële of wettelijke bezwaren in de weg.“ Ja, ik denk dat u precies de vinger op de goede plek legt. Daarom is de Bouwcoalitie zo belangrijk( naar analogie van de overheid is de Taskforce het Kabinet, de Bouwcoalitie het parlement en De Bouwagenda het Regeerakkoord). Het opzetten van allerlei pilots is leuk, maar het is allemaal te kleinschalig. De uitdagingen die er liggen zijn grootschalig. De woningwetbouw van de corporaties, daar zullen in de komende jaren per jaar minimaal honderdduizend woningen aangepakt moeten worden. Daar is naast een brede coalitie van inmiddels vijftig organisaties ook financiering, regel- en wetgeving voor nodig. Je moet zorgen dat de innovatie wordt versterkt. Een van de conclusies die we voorlopig wel zien, is dat het huidige aanbestedingsbeleid zoals dat loopt, niet echt innovatie bevorderend is. Wij gaan niet over de winstgevendheid van bedrijven, maar we zien wel dat bedrijven onvoldoende mogelijkheden hebben om innovaties in een redelijke termijn terug te verdienen. We studeren op procedures en regelgeving om de drempels in het aanbestedingsbeleid weg te nemen.”
NLII
Er zal heel veel extra geld beschikbaar moeten komen. Wientjes ziet daar echter wel mogelijkheden.“ Je hebt natuurlijk de normale investeringen en afschrijvingen voor nieuwbouw. Wij denken ook na over de mogelijkheden om institutionele beleggers met een veilig en langjarig rendement te interesseren via de Nederlandse Investeringsinstelling( NLII). U weet dat pensioenfondsen eigenlijk maar een ding willen: zekerheid en langjarigheid. Dus kijken we hoe we dat kunnen bieden bij de verduurzaming van woningen of het energiezuinig en gezond maken van schoollokalen. Eén ding is zeker: er zullen de komende jaren enorme bedragen, miljarden en miljarden geïnvesteerd moeten worden om onze gebouwen en infrastructuur toekomstbestendig te maken.”

“ What’ s in it for me,” zal de bouw denken. Volgens Wientjes ga je het pas zien als je het doorhebt.“ Het is voor iedereen in de bouwkolom, dus ook voor de leden van Bouwend Nederland essentieel. Van levensbelang zelfs. Er is sprake van een enorm breekpunt in de manier waarop we moeten bouwen en wegen aanleggen. We moeten nadenken over verdichting in de steden, over waar we met overvloedig regenwater naartoe moeten, over zaken als een wegennet dat geschikt is voor autonoom verkeer, over renovatie van 4.000 bruggen enzovoort. Het zijn enorme opgaven waarbij ondernemingen die modern denken en vooruit kijken en zelf vernieuwen enorme kansen hebben. Zonder ambitie kom je niet verder in deze wereld, en ook niet in de bouwwereld. Ik weet dat we ambitieus zijn, maar het gaat om een breedgedragen strategie waar we ook het nieuwe kabinet achter zullen proberen te krijgen. Het vliegwiel moet gaan draaien zodat het de komende jaren zelf kan doordraaien. Niet alleen maar plannen, maar échte projecten. Een duw in de goede richting, dus dan hebben we alle hens aan dek nodig.” •